Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Dijeta za jačanje imuniteta tokom jeseni

Jesen, iako lepa, ponekad loše utiče na naše zdravlje.

Kada dani postanu hladniji, lakše je uhvatiti prehladu. Kako ojačati telo da ne bi došlo do infekcije? Vredno je učiniti izmene u ishrani, ne odustajati od fizičkih aktivnosti i voditi računa o pravoj količini sna kako biste uživali u jakom imunitetu tokom cele sezone.

Dijeta za povećanje imuniteta

Dijeta protiv infekcija trebalo bi prirodno da ojača imuni sistem kako bi se održalo zdravlje tokom hladne sezone. U tom cilju, izaberite proizvode koji će pozitivno uticati na naš imuni sistem. Kladimo se na antioksidanse sadržane u povrću i voću, fermentisane proizvode koji sadrže dragocene bakterije, ribu, garantujući omega-3 kiseline i jaja, obezbeđujući standardni protein. Dodavanje čajne kašike meda na dan takođe će regenerisati telo. Uslov je da ga konzumirate uz napitak sa temperaturom nižom od 50 stepeni.

Ovo je lek za ljude koji su umorni, pod stresom i žive u žurbi. Idealno rešenje biće čaša pića "bogova" tokom dana koja se pije na prazan stomak:     

Vrela voda - čaša     

Limunov sok - 1/2 komada     

Koren đumbira - komad 1,5-2cm     

Med - 1 kašika

Voće i povrće koje jača imunitet

Voče i povrće ima mnogo vrednih sastojaka, pomažu nam da budemo zdravi i podržavaju funkcionisanje našeg tela. Posebno treba istaći nekoliko njih. Pre svega, preporučuje se povrće narandžaste boje poput šargarepe i bundeve. Oni su riznica beta-karotena, koji je jedno od najjačih jedinjenja antioksidanata. Beta-karoten podržava naš respiratorni trakt i sprečava prodor mikroba u krv, a istovremeno izgrađuje naš imunitet. Šargarepa nas štiti od napada virusa gripa ili prehlade. Naš imuni sistem će takođe biti ojačan poput belog luka. Pored vitamina B i C, oni su takođe garancija esencijalnih ulja i sulfida koji zaustavljaju razvoj infekcije. Alicin, koji nalazimo u belom luku, smanjuje trajanje prehlade. Važno je jesti beli luk sirov. Kada je reč o voću valja obratiti pažnju na citruse, koji su izvor vitamina C. Ovaj vitamin jača zidove krvnih sudova i sprečava prodiranje virusa u organizam. Samo pojedite jedan grejpfrut i obezbedićete potrebnu količinu ovog sastojka. Zanimljivo je da ružičasti grejpfrut sadrži više vitamina C nego žuti. Dobar izvor ovog vitamina je i peršin, koji se očito jede sirov, jer se pod uticajem visoke temperature količina vitamina C u proizvodima smanjuje.

Riba i jaja pomoći će zaštiti organizma od infekcije

U morskoj ribi nalazimo dragocene omega-3 masne kiseline. Oni su sastojak protivupalnih hormona koji jačaju naš imunitet. Dve porcije nedeljno su dovoljne da obezbede oko 1 g omega-3 masnih kiselina i obezbede njihovu potrebnu zalihu. Ako ne jedete ribu, razmislite o dodavanju ovih sastojaka. Jaja nisu samo bogata vitaminima A, D, E, K, već su i izvor mnogih minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma. Zahvaljujući tome zaustavlja se razmnožavanje virusa, značajno smanjuju vreme infekcije, a pojačavaju i delovanje belih krvnih zrnaca, koji smanjuju upalne procese u organizmu. Uz to, žumance je takođe izvor omega-3 masnih kiselina.

Fermentisani proizvodi pomoći će u izgradnji imuniteta

Fermentisani proizvodi su prava riznica zdravlja! Sadrže vredne probiotike koji aktiviraju odbrambeni sistem i brane nas od bolesti. Za jačanje imuniteta preporučuju se prirodni jogurti, kefir, krastavci i kiseli kupus. Zahvaljujući činjenici da sadrže laktobacile, oni podržavaju našu prirodnu bakterijsku floru. U jesen nam se imunitet smanjuje, zbog čega smo više izloženi prehladama i svim vrstama infekcija. Pored toga, promene raspoloženja su češće. Izgrađujući svoj imunitet, ne smemo zaboraviti na fizičku aktivnost. Redovno vežbanje napolju ne samo da će vam omogućiti da postanete otporni na bakterije ili mikrobe, već će i pozitivno uticati na naše blagostanje. Napor utiče na oslobađanje endorfina koji će nas zaštititi od jesenjeg bluza.

Ukratko, dijeta koja jača naše telo zasniva se na prirodnim proizvodima koji će nam se jesti u skladu sa godišnjim dobom i pružiti nam zdravlje i imunitet tokom celog jesenjeg i zimskog perioda. Usredsredimo se na sveže povrće i voće, fermentisane mlečne proizvode, ribu i jaja i zaboravićemo šta je hladnoća i grip!

M.L.

claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group