Ova dijeta je eliksir mladosti

Proverite kako da jedete, a da ne ostarite!

Da li koristite pravila zdravog načina života, ili se kladite na jednu od popularnih dijeta?

Ukoliko jedete za doručak i večeru ugljene hidrate u kombinaciji sa povremenim postom možete znatno podmladiti vaš organizam. U godini postoji nekoliko situacija koje dovode do uništenja vaše figure. Odmor, novogodišnje veče, praznici, rođendani ili "posebne prilike". Često kasnije, osećate se sporo, otečeno i generalno u prilično lošem stanju. Šta da uradite da biste oživeli telo, kožu i dali injekciju energije koja vam je neophodna?

Reč je o autofagiji, procesu koji smanjuje upale i uklanja nečistoće i toksine iz celog tela za koji je potrebno samo 15 dana. To je vrsta čišćenja unutar ćelija i uklanjanje oštećenih delova, kako biste se zaštitili od starenja, između ostalog. To je stimulativno unutrašnje čišćenje koje dovodi do podmlađivanja - nakon dve nedelje podmladićete organizam za dobrih par godina.

Proces autofagije se može uporediti sa recikliranjem materije u telu. Da biste razumeli ovu pojavu, razmislite o postu ili ishrani zasnovanim na periodičnom postu. Pod normalnim okolnostima, našim telom upravljaju dva procesa: anabolizam i katabolizam. Anabolizam je reakcija koja dovodi do stvaranja novih ćelija, a katabolizam je smrt ćelija. Anabolizam je posvećen uglavnom mladim, rastućim organizmima, a preterani katabolizam se može videti u toku patološke bolesti, iscrpljenosti tela, posta i na kraju u poodmaklom dobu.

Kako treba da izgleda dijeta?

Prvo, jedite puno masti i proteina za doručak 4 dana nedeljno i ugljene hidrate za večeru. Umerene količine tamne čokolade i crnog vina su preporučljive. Zašto? Zbog bogatstva flavonoida.

Najbolje je konzumirati ugljene hidrate uveče, kada je nivo kortizola najmanji, a telo se priprema za spavanje. Veća količina serotonina plus ugljenih hidrata savršeno će pripremiti vaše telo za spavanje.

Najteža stvar u ovoj "ishrani" je 16 sati posta. Na primer, ako jedete večeru u 20.00, sledeći obrok možete konzumirati samo u podne narednog dana. U danima posta ograničavate kalorije i proteine, što tera telo da sagori masnoće. Ako pravilno izvedete ovaj postupak, vaše telo će ukloniti ono što je suvišno - masti i bore.

Kako to izgleda u praksi?

Prvog dana za doručak, pojedite "proteinski kolač": jaja, slaninu, spanać i sir. Zatim uradite kardio trening visokog intenziteta. Za ručak takođe konzumirajte proteine i generalno masniji obrok, a za večeru se prepustite ugljenim hidratima. Neka sledećeg dana bude dan posta. Možete piti čaj i pre svega konzumirati jela sa ograničenom količinom proteina, masti i ugljenih hidrata.

Zagovornici ove dijete naglašavaju da će nakon nekoliko dana koža biti zdravija i sjajna. Ova ishrana će takođe eliminisati upalne procese u telu. Istina je da se svako zapaljenje u telu veoma brzo odražava na izgled. Vredno je testirati sve nove dijete, pod uslovom da su 100% sigurne.

Podsetimo se da je 2016. godine Nobelovu nagrada za medicinu dobio Jošinori Ošumi iz Japana za otkriće o autofagiji – načinu na koji telo razlaže i reciklira ćelijske komponente.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group