6 čudnih načina da sagorite kalorije bez umora

Svakako da je kalorijski deficit glavni metod za gubitak težine, ali sigurno je da je dobar metabolizam podjednako koristan u jednačini.

Kako ga možete ubrzati i sagoreti više kalorija?

Da, naravno da pomaže da se pravilno hranite, radite vežbe u teretani da biste izgradili mišiće i pijete vodu ali postoje neki neobični načini da sagorite nekoliko dodatnih kalorija bez mnogo truda i umora.

Žvakaća guma

Dokazano je da žvakaća guma čini da se osećate siti i smanjuje unos kalorija sprečavajući vas da grickate. Ali osim toga, istraživanje je pokazalo da ako žvačete žvaku oko 20 minuta nakon svakog obroka, sagorevate više kalorija nego da to ne činite. Ukoliko ovo praktikujete birajte žvakaće gume bez šećera.

Volite hladnoću više od vrućine

Smeđe masno tkivo ili smeđa mast je jedna od dve vrste masti koje se nalaze u ljudskom telu. Ono što je fascinantno – kada se smeđa mast stimulilše, možete sagorevati belu mast, odnosno uskladištene kalorije. Prema istraživanjima, izlaganje niskim temperaturama može značajno povećati sagorevanje kalorija, u zavisnosti od aktivne smeđe masti koju imate u telu. Možete pokušati da snizite temperaturu u svom domu, da se tuširate hladnom vodom ili čak idete u šetnju u danima kada je malo hladno.

Postanite davalac krvi

Kada date krv, broj kalorija koje sagorevate se povećava – barem privremeno. Kada donirate krv, vaše telo koristi dodatnu energiju da sintetiše nove proteine, crvena krvna zrnca i druge komponente krvi da nadoknadi izgubljenu količinu. Takođe, istraživanja pokazuju da davanje krvi može pružiti mnoge zdravstvene koristi, uključujući smanjenje markera, povećanje antioksidativne aktivnosti i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Najvažnije je, naravno, da svaki put kada date krv, spasavate živote.

Smeh

Smeh je najbolji lek, po klišeu, ali i prema istraživanjima, jer pomaže pamćenju, imunološkom sistemu i funkcionisanju arterija i takođe vam može pomoći da sagorite kalorije. U jednoj studiji, 45 parova je gledalo filmove koji su bili komedije. Kada su se smejali tokom smešnih scena, njihov metabolizam se ubrzao za 10–20%.

Plakanje

Smatra se da plakanje sagoreva približno istu količinu kalorija kao i smeh - 1,3 kalorije u minuti, prema jednoj studiji. To znači da na svakih 20 minuta kada plačete, sagorevate 26 kalorija više nego što biste sagoreli bez suza.

Krećite se kada ste nervozni

Ne potiskujte nervozu koju osećate. Nastavite da pomerate nogu ispod stola, jer prema istraživanjima pomažete svom metabolizmu. U jednoj studiji, ljudi koji su se vrpoljili dok su sedeli sagoreli su u proseku 5 do 6 puta više kalorija nego kada su sedeli ili stajali mirno. Ova logika se zove termogena aktivnost bez vežbanja (NEAT) i može značajno doprineti broju kalorija koje sagorevate svakog dana. Na primer, jedan tim istraživača je sugerisao da kombinacija džogiranja, hodanja i stajanja može sagoreti do 2.000 dodatnih kalorija dnevno – u zavisnosti od težine i nivoa aktivnosti osobe. Alternativno, možete koristiti i stepenice, stajati umesto da sedite za svojim stolom ili čistiti kuću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group