5 navika u ishrani koje slabe vaš imuni sistem

Jesen je oduvek bila sezona prehlada, pa je sada vreme da se ozbiljno razmisli o jačanju imuniteta.

Pored vitamina i minerala koje redovno uzimate kako biste ojačali vaš imuni sistem, možda niste obratili pažnju na to da postoji niz navika u ishrani koje imaju potpuno suprotan efekat na vaš organizam i slabe imuni sistem.  

Neke od najvažnijih vam otkrivamo u nastavku.

Konzumirate mnogo soli

Višak natrijuma u ​​telu ne samo da izaziva otok, slabost mišića i grčeve, već može izazvati i slabljenje imunog sistema. Prema studiji, telo troši deo resursa koji mora da se bori protiv virusnih infekcija na uklanjanje viška soli, usled čega se proizvodi nedovoljna količina imunoglobulina i povećava se rizik od obolevanja. Pokušajte da ograničite brzu hranu, delikatesno meso, sireve i pažljivije koristite so u kuvanju.  

Koristite puno šećera

Nemoguće je pronaći aspekt zdravlja na koji bi zloupotreba šećera pozitivno uticala. Beli šećer je prazan ugljeni hidrat koji nema nutritivnu vrednost, ali povećava rizik od hroničnih bolesti, podstiče starenje i debljanje i slabi imuni sistem. Zloupotreba glukoze smanjuje aktivnost imunoglobulina u proseku za 30%, što značajno povećava verovatnoću virusnih infekcija. Nije neophodno potpuno odustati od šećera, ali njegovu količinu treba strogo pratiti. Pokušajte da zamenite slatkiše zdravijim alternativama, pijete više vode umesto slatkih pića i zamenite testenine zdravim alternativama.

Nema dovoljno vlakana u vašoj hrani

Vlakna podržavaju zdravo varenje i stimulišu proizvodnju korisnih crevnih bakterija, koje ne samo da jačaju imuni sistem, već imaju blagotvoran efekat na stanje kože. Visok unos dijetetskih vlakana i probiotika pomaže u održavanju imunološke funkcije i štiti telo od virusa. Dodajte više povrća, mahunarki i neprerađenih celih žitarica u svoju ishranu - njihova ljuska je pravo skladište vlakana.

Pijete previše kafe

Kofein je magična supstanca. Okrepljuje, stimuliše nervni sistem, pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti i dobro se nosi sa znacima preranog starenja. Međutim, potrebna je umerenost. Često se dešava da tokom napornog dana jedna šoljica kafe brzo zameni drugu, a to može izazvati oslabljen imuni sistem i razne virusne bolesti. Osim toga, može se razviti tolerancija na kofein pa stručnjaci preporučuju da se ograničite na 1-2 šoljice dnevno. Ako se ne osećate dovoljno energično, pokušajte da prilagodite svoje obrasce spavanja.

Jedete malo povrća

Povrće nije samo odličan izvor vlakana, čija je važnost već pomenuta, već i pravo skladište vitamina i minerala. Bogato vitaminima A i C i folnom kiselinom, zeleno povrće je odlično za jačanje imunološkog sistema, omogućavajući vam da prebrodite hladnu sezonu bez prehlada. Pokušajte da jedete češće salate, variva od povrća i smutije.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group