5 namirnica koje treba izbegavati tokom trudnoće

Da ne biste naškodili detetu!

Trudnoća je neverovatan proces tokom kojeg, između ostalog, buduća majka i njen plod postaju jedan jedinstven organizam. Shodno tome, sve što jedete ne utiče samo na vaše telo, već i na telo vašeg nerođenog deteta, koje je mnogo slabije i osetljivije od odrasle osobe. Zato je tokom trudnoće vredno odustati od niza proizvoda (čak i onih korisnih, u konvencionalnom smislu) kako to ne bi uticalo na zdravlje fetusa.  

Neke sorte ribe

Suprotno svim naporima ekologa, morska voda je neobično zagađena, uključujući razne toksične elemente, poput žive. U malim količinama čak je i korisna za telo, ali u većini vrsta morskih riba njena koncentracija znatno premašuje normu. Živa ne može naneti mnogo štete telu odrasle osobe, ali posledice po fetus mogu biti više nego ozbiljne. Ali rečnu ribu, posebno losos i pastrmku, stručnjaci preporučuju da jedete više - bogata je esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, kompletnim proteinima, vitaminima A i E, koji su neophodni za formiranje zdravog fetusa.

Sirova riba i meso

Suši je ukusan, ali sirovu hranu je najbolje izbegavati tokom trudnoće. Sirovo meso može sadržati određene vrste bakterija sa kojima se odrasla osoba može lako nositi, ali telo u razvoju to još nije u stanju da učini.

Kofein

Bez obzira koliko volite čaj, kafu i kakao, bolje je odbiti ih tokom trudnoće. Kofein se brzo prerađuje u telu i može se apsorbovati iz placente i, shodno tome, doći direktno do fetusa. Ovo povećava rizik od preranog porođaja, poremećaja u nervnom sistemu i verovatnoću razvoja hroničnih bolesti kod bebe. Biljni ili ječmeni čajevi odlična su alternativa kafi i čaju, ne sadrže kofein, ali su bogati mnogim korisnim supstancama.

Sirova jaja

Pre svega, govorimo o poširanim jajima, Benediktu i svim drugim oblicima kuvanja, kada žumance ostane napola pečeno. Jaja ne treba potpuno izbaciti iz ishrane jer su odličan izvor vitamina B, zdravih masti i esencijalnih minerala. 

Nepasterizovani sokovi i mleko

Čini se da je sa mlekom sve jasno - njegove koristi za telo su još uvek predmet kontroverze za stručnjake iz celog sveta. Sok je kontroverznija stavka na ovoj listi. Prirodni sokovi mogu sadržati bakterije i kiseline koje su previše agresivne za fetus, pa ga pre upotrebe treba prokuvati. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group