5 impresivnih zdravstvenih prednosti cimeta

Cimet odavno nije samo mirisni začin koji koristimo u našim omiljenim poslasticama...

Moderna nauka je prepoznala značaj cimeta i počela da podržava ideju da ovaj začin ima više prednosti za naše zdravlje osim svog dobrog ukusa... Otkrivamo o čemu se radi:

1. Može sprečiti rak debelog creva

Jedinjenje koje cimetu daje boju i ukus (cinamaldehid) može sprečiti razvijanje raka debelog creva, barem kod miševa - prema istraživanju iz maja 2015. godine, na Farmaceutskom univerzitetu u Arizoni. Sledeći korak je da se istraži delovanje cimeta i kod ljudi.

2. Cimet ubija viruse

Dnevna doza cimeta može da održi viruse podalje od vas. Istraživači sa Touro koledža u Njujorku su uporedili dve južnoafričke vrste cimeta, iz Saigona i Cejlona sa drugim ekstratima biljaka (crnog luka, belog luka, karanfilića, nane, kakaa i španskog šafrana). Samo 10% ekstrata cimeta je bilo dovoljno da efektno ubije virus sličan onome koji napada ljude, ali i životinje i to nakon samo 10 minuta. Rezultati su trajali duže od jednog dana. Zato se preporučuje stavljanje cimeta preko različitih slatkih namirnica.

3. Cimet može da poveća memoriju

Iako još uvek ova stavka nije ispitana kod ljudi, cimet povećava memoriju kod životinja - na ispitanim miševima sa utvrđenom demencijom. Naučnici su im davali od 50 do 200 miligrama „Cinnamomum zeylanicum bark“ (od čega je cimet i dobijen), nakon čega su morali da prolaze kroz lavirinte. Pokazalo se da mnogo bolje prepoznaju nove objekte i da prave razliku između njih i već poznatih predmeta.

4. Kontroliše dijabetes

Prema jednoj studiji iz 2013. godine, vrlo je moguće da cimet može uticati na kontrolisanje dijabetesa tipa 2. Cimet je jeftini prirodni lek koji može služiti za smanjivanje glukoze u krvi. Međutim, najveću prednost, tj. efekat ima kineski cimet.

5. Smanjuje menstrualne bolove

Ovo je odlična vest za sve žene koje svakog meseca trpe ogromne bolove. Istraživanje iz 2015. godine je pokazalo da je skoro 80% žena koje su uzimale cimet u formi pilule, imalo značajnu promenu, za razliku od onih koje su pile placebo. Na početku njihovog ciklusa, žene su pile oko 420 miligrama cimeta, tri puta dnevno. Ovom začinu je trebalo manje od jednog dana da ima efekta, a tokom trećeg dana ciklusa - bola više nije bilo. Pored smanjenog bola, cimet je imao efekta i na obilno krvarenje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group