Vodič kroz svet fitnesa: koju vrstu treninga treba da izaberete?

Zimski dani su idealni za dugo ležanje u krevetu umotani u toplo ćebe, ukusnu hranu i gledanje omiljenih filmova...

Međutim, sve ovo ne pogoduje našoj figuri i ako ste ove zime odlučile da se bavite sportom, kako biste sa prvim toplim danima imale figuru iz snova, ali ne znate koju vrstu vežbanja da odaberete, predstavljamo vam najpopularnije vrste fitnesa.

Među različitim fitnes programima može biti lako izgubiti se i teško je pronaći pravu stvar i ono što vam najviše odgovara. Pogledajte naš vodič kroz svet fitnesa koji će vam pomoći da lako odaberete vrstu opterećenja koja je po vašem ukusu.

1. Aerobik

Aerobik nije izgubio svoju popularnost decenijama. Setite se video snimaka, koji pokazuju prelepe žene u trikoima koje obavljaju različite vežbe uz veselu muziku. Glavne prednosti aerobika leže u činjenici da se u isto vreme jača kardiovaskularni sistem i povećava ukupni tonus tela.

Postoji nekoliko vrsta aerobika:

  • dance aerobik;
  • slide aerobik;
  • step aerobik;
  • aerobik u vodi i drugi.

Najteži deo je odlučiti se za jedan od njih,  jer su sve opcije atraktivne i efikasne.

2. Pilates

Ovo područje fitnesa je Josif Pilates razvio pre više od 100 godina. Pilates vam omogućava da radite sve mišićne grupe, jačate ligamente, poboljšate koordinaciju pokreta. Pilates je atraktivan, jer vam omogućava da ga primenjujete u fitnes klubovima, ali i kod kuće. Programi obuke su dizajnirani da razviju sve aspekte fitnesa: snagu, izdržljivost, fleksibilnost, agilnost, brzinu. Pored toga, Pilates vežbe su bezbedne po zdravlje i ne izazivaju povrede i pogodne su za ljude svih uzrasta.

3. Joga

Joga - to nije samo fitnes, već i cela filozofija, odnosno svi elementi koji imaju za cilj samospoznaju i pronalaženje unutrašnjeg mira. Joga obuhvata praksu koja doprinosi duhovnom, fizičkom i psihičkom razvoju. Posebni položaji tokom vežbanja joge vam omogućavaju da razvijete fleksibilnost, izdržljivost, snagu, koordinaciju, i umanje napetost, doprinoseći postizanju mira i spokojstva. Dugogodišnje iskustvo dokazuje da se upražnjavanjem joge obezbeđujete dugovečnost i dobro zdravlje tokom celog života.

4. Tae bo

Ako volite dinamičniji trening, obratite pažnju na pravac fitnesa, kao što Tae bo. Ovo je kombinacija elemenata borilačkih veština i aerobika, tačnije tekvonda, tajlandskog i klasičnog boksa „upakovanog" u različite koreografije koje se izvode uz atraktivnu muziku. Uz pomoć Tae boa ne samo da ćete se osloboditi viška kilograma i zategnuti mišiće, već ćete poboljšati izdržljivost, koordinaciju i preciznost pokreta i ojačati kardiovaskularni sistem. Pored toga, poznavanje tehnike borilačkih veština će vam pomoći da se odbranite u svakoj situaciji. Tae-bo bi trebalo vežbati samo pod nadzorom iskusnog trenera kako biste izbegli ozbiljnije povrede.

5. Bodibilding

Treninzi snage su dizajnirani za izgradnju mišića. Potreban rezultat se postiže upotrebom raznih simulatora i težine. Ranije, bodibilding se smatrao isključivo muškim sportom, ali u poslednjih nekoliko decenija, ideja o ženskom telu se promenila. Zbog toga, mnoge žene idu u teretanu, jer žele "pločice" na stomaku ili jake bicepse.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group