Šta će se desiti sa vašim telom ako radite plank 1 minut svakog dana?

Vežbe sa telesnom težinom, kao što je zidni pilates, posebno su popularne u svetu fitnesa, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i praktičnosti.

Kao što njihov naslov govori, koristi se telesna težina kao otpor. Jedna od najefikasnijih? Plank.

Plank u početku može biti težak, ali sa vežbom, vaša izdržljivost će se povećati. Uložićete manje vremena i postići odlične rezultate. Dobra strana je i činjenica da možete da odradite plank bilo gde i bilo kada, bez ikakve druge opreme, osim (takođe opcione) prostirke za vežbanje. Radite plank svaki dan 1 minut dnevno i to će vam pomoći da ojačate celo telo.

U stvari, većina stručnjaka za fitnes ovu vežbu karakteriše kao jednu od najefikasnijih za bilo koji trening. Nastavite da čitate da biste otkrili prednosti koje možete dati svom telu radeći plank samo jedan minut dnevno.

Plank jača vaše trbušnjake

Počnimo sa očiglednim: plank cilja sve glavne mišiće trupa. Pod "glavnim mišićima" mislimo na sve vaše trbušnjake. Osim toga, kako budete sve bolji i jači, lakše ćete izvoditi i druge vežbe. Na primer, ako često idete u teretanu, primetićete značajno povećanje snage u vežbama kao što su čučnjevi i mrtvo dizanje.

Značajno smanjuje rizik od povreda leđa

Prilikom vežbanja postoji i rizik od povreda leđa i kičme. Kada je plank izveden pravilno, jačate mišiće leđa bez previše pritiska na kukove i kičmu. Kao rezultat toga, pomaže u ublažavanju bolova u leđima, a istovremeno poboljšava vaše držanje kada sedite i hodate.

Pospešuje metabolizam

Plank je složena vežba, tako da angažuje mnogo mišića odjednom. Praktično, to znači da vam pomaže da sagorite mnogo više kalorija od drugih vežbi kao što su trbušnjaci. Osim toga, izgradnja mišića takođe dovodi do još većeg sagorevanja kalorija. To je zato što što više mišića imate, to će vaš metabolizam biti brži.

Plank poboljšava vašu ukupnu ravnotežu

Da li ste ikada pokušali da stojite na jednoj nozi, ali ste posle samo nekoliko sekundi izgubili ravnotežu? Vaši trbušnjaci možda neće biti dovoljno jaki da održe ravnotežu koja vam je potrebna. Plank po 1 minut svakog dana poboljšava vašu ukupnu ravnotežu i bilo koju sportsku aktivnost.

Takođe vam koristi mentalno

Konačno, možda niste znali da plank ima blagotvoran efekat na vaše mentalno zdravlje. Kako? Za početak, plank opušta sve mišićne grupe koje utiču na stres i napetost u telu. Kada dugo sedite za radnim stolom ili stojite po ceo dan, mišići tela se "stežu". Tako se formira i napetost u ramenima. Samo 1 minut planka može vam pomoći da oslobodite tu napetost i da se nosite sa simptomima anksioznosti, pa čak i depresije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group