Pet vrsta vežbi koje rade najdugovečniji ljudi

Volimo tegove, pilates i crossfit, ali verovatno nam je potrebno mnogo jednostavnijih vežbi ako nam je cilj dugovečnost.

Već znamo da će nam kombinacija uravnotežene ishrane, vežbanja i odsustva stresa pomoći da živimo oko 100 godina. Ali radite li po tom pitanju ili čekate da se dogodi čudo?

Stanovnici Plavih zona, područja sa najvećom stopom dugovečnosti, pronašli su odgovor na sva pitanja, pogotovo ako se radi o fitnesu.

Biraju blage oblike vežbanja i brinu se da u njima uživaju. Ne preteruju, ne zamaraju se, prave pauze i cilj je 150 minuta nedeljno, prema opštim preporukama za dobrobit našeg zdravlja. Pa da vidimo odakle treba početi.

Hodanje

Za stanovnike Plavih zona, poput Ikarije, hodanje nije sport, već način života. Automobili se ne koriste često. Studija je otkrila da je svakodnevno hodanje povezano sa održavanjem hipokampalnog područja u mozgu, gde se čuva memorija. Srećno onda.

Bicikl

Na Sardiniji, drugoj Plavoj zoni, ljudi biraju bicikl kao glavno prevozno sredstvo jer verovatno znaju da to dugoročno pozitivno utiče na zdravlje srca. Ako se kombinuje sa hodanjem, živećete duže od princa Filipa.

Plesanje

Jedna od najboljih aerobnih vežbi, koja podiže broj otkucaja srca, poboljšava ravnotežu i koordinaciju pokreta, socijalizuje vas i, što je najvažnije, čini vas veoma srećnim.

Tai Chi

Kineska praksa koja spaja telo sa umom, uči vas da pravilno dišete i pomaže vam da se rešite stresa. Mirno i opušteno.

Vrtlarstvo  

Završavamo sa vežbom koju nećete ni računati kao vežbu. Pa ipak, to je vežba osnaživanja koja vam daje dugovečnost. Takođe vas tera da se usredsredite na ovde i sada, stvorite nešto svoje i osećate se ispunjeno.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group