Ovo je najbolje doba dana za vežbanje ako želite da smršate

Svako od nas može imati određeno omiljeno doba dana za vežbanje.

Mnogi smatraju da je jutro najbolje vreme za vežbanje, ali za neke je buđenje ujutru već težak zadatak. Drugi takođe ne osećaju dovoljno energije za efikasan trening ujutru.

S druge strane, ima onih koji jutarnju vežbu smatraju smirujućim, efikasnim i zdravim načinom za početak dana. U ovom članku ćemo govoriti o tome kada je pravo vreme za vežbanje i da li postoji vreme kada je vežba najefikasnija ako želite da smršate.

Ujutro ili uveče: Koje je pravo vreme za vežbanje za gubitak težine?

Vežbanje ujutru

Istina je da vežbanje ujutru ima mnogo prednosti. Prvo, vežbanje u ranim jutarnjim satima dodaje dodatne sate vašem danu. Takođe završavate svoj trening pre nego što započne vaš naporan dan. Vežbanje ujutru takođe vam daje jaku dozu endorfina, manje stresa i smiren um.

Studija objavljena u Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da su žene koje su hodale 45 minuta ujutro bile manje u iskušenju da u toku dana jedu nezdravu hranu, a takođe im je pomoglo da budu fizički aktivnije tokom dana.

Vežbanje ujutru takođe može da ubrza vaš metabolizam, što znači da ćete nastaviti da sagorevate kalorije tokom dana. Takođe, otkriveno je da vežbanje ujutru može pomoći da bolje spavate u poređenju sa vežbanjem uveče ili bilo kada pre spavanja.

Vežbanje uveče

Sposobnost tela da radi u svom najboljem izdanju je popodne, izveštava Healthline. Od 14 do 18 časova telesna temperatura je najviša. Kako telesna temperatura raste, optimizuje funkciju mišića i snagu, a to znači da je vaše telo spremnije za vežbanje u ovom trenutku.

Puls i krvni pritisak su takođe najniži u kasnim popodnevnim i večernjim satima, što smanjuje mogućnost povreda i takođe može poboljšati performanse vežbanja. Međutim, nije preporučljivo da trenirate neposredno pre  spavanja, jer to može uticati na njegov kvalitet.

Sve u svemu, bez obzira u koje vreme vežbate, činjenica je da redovno vežbanje ono što je najvažnije. Prednosti redovnog vežbanja su ogromne za vaše opšte zdravlje. Od manjeg stresa do bolje pokretljivosti tela, kondicije i fleksibilnosti, vežbanje pomaže na mnogo načina.

Redovno vežbanje u kombinaciji sa uravnoteženom ishranom je ključ za gubitak težine i očuvanje zdravlja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group