Ovo su vežbe koje će produžiti vaš životni vek

Pitate se kako možete da živite duže? Odgovor možda leži u vašem fizičkom stanju.

Brojne naučne studije povezuju sedentarni način života sa nizom rizika po naše zdravlje, koji direktno ugrožavaju dugovečnost. S druge strane, fizički aktivni ljudi uživaju niz prednosti koje štite i zdravlje i opšte fizičko i mentalno blagostanje. Čak i kada vam je zaista teško da pronađete motivaciju da pokrenete svoje telo, zapamtite: Vežbanje je zaista način da živite duže i bolje. Naravno, postoji mnogo opcija da odlučite kako ćete uključiti vežbe u svoj život, i definitivno možete pronaći onu koja vam odgovara. U nastavku vam predstavljamo vrste vežbi koje će vam, prema rečima stručnjaka, pomoći da živite duže i bolje.

1. Hodanje

Hodanje je jedna od najsigurnijih i najjednostavnijih strategija za poboljšanje kondicije i zdravlja. Hodanje koristi srcu, smanjuje rizik od dijabetesa i raka, između ostalih bolesti. Kao rezultat toga, definitivno vam može pomoći da živite duže.

2. Trčanje

Trčite za svoj život. Zaista bi trebalo! Studija u British Journal of Sports Medicine pokazala je da bilo koja količina trčanja smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti i svih vrsta raka. Trčanje može poboljšati cirkulaciju krvi, pomoći u izgradnji jakih kostiju, jačanju mišića i održavanju zdrave težine, a sve to promoviše dugovečnost.

3. Plivanje

Plivanje zaslužuje mesto među vrstama vežbi koje morate da praktijujete ako želite da živite duže. Plivanje aktivira celo telo, što ga čini fleksibilnijim i snažnijim i usporava starenje. Plivanje takođe povećava snagu mišića dok poboljšava kardiovaskularnu kondiciju. To je takođe idealna vežba za vas koji želite da smršate.

4. Aerobik

Možda ste povezali aerobnu vežbu sa gubitkom težine, ali prednosti ove vežbe ne prestaju tu. Neke od najvažnijih prednosti su poboljšanje kognitivnih funkcija, kontrola nivoa šećera u krvi i zaštita zdravlja srca. Takođe, prema srodnim istraživanjima, redovna aerobna vežba poboljšava kvalitet života, jačajući i mentalno zdravlje. Sve što je potrebno je dnevni program aerobnih vežbi od 25-30 minuta.

5. Biciklizam

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Sports Medicine, oni koji koriste bicikl u svakodnevnom životu uživaju duže u životu. Vožnja bicikla je odličan način da smanjite telesnu masnoću i izgubite težinu, ali i da povećate ukupnu kondiciju. U stvari, biciklizam može podržati odbranu imunološkog sistema od raznih respiratornih infekcija.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group