Kako se rešiti bolova u mišićima nakon vežbanja

Bolovi u mišićima nakon vežbanja su vrlo česti. Javljaju se kada previše naprežete mišiće, usled čega dolazi do mikrotrauma - njihov proces zarastanja je upravo praćen tim vrlo neprijatnim bolom. Najčešće su oni koji tek počinju da vežbaju podložni ovom problemu, međutim, ni iskusni sportisti nisu imuni na upalu mišića.

Najlakši i ispravan način da izbegnete bolove u mišićima je da se preterano ne opterećujete. Potrebno je da lagano povećavate broj vežbi i opterećenje tokom treninga, pažljivo osluškujući svoje telo.

Ako ste preterali, postoji nekoliko efikasnih načina da se rešite bolova u mišićima ili barem smanjite njihov intenzitet.

Obavezno se istegnite

Čak i ako u svojim planovima ne praktikujete zagrevanje, vežbanje i istezanje, poslednje navedenu stavku ne smete zanemariti nakon treninga. Istezanje je odličan način da povećate elastičnost mišića i pokretljivost zglobova i učinite svoje telo fleksibilnijim. Osim toga, istezanje je odlično za poboljšanje cirkulacije krvi, što uvelike ubrzava oporavak mišića i smanjuje bol.

Obavezno jedite nakon vežbanja

Čak i ako vam je primarni cilj da smršate, ne treba da gladujete pre ili posle treninga - to ne samo da neće povećati njegovu efikasnost, već može biti i opasno po telo. Stručnjaci preporučuju da jedete u roku od 45 minuta nakon završetka treninga. Vredi izabrati hranu bogatu proteinima i sporim ugljenim hidratima - oni neće samo pomoći i "popraviti" rezultat treninga, već će i ubrzati oporavak mišića.  

Istuširajte se toplim tušem  

Rasprostranjeno je mišljenje o prednostima kontrastnog tuša nakon vežbanja, ali naprotiv, to može pogoršati situaciju, pa stručnjaci preporučuju tuširanje toplim tušem. Topla voda poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže opuštanju mišića. Ako imate priliku da se okupate u kadi, dodajte morsku so - aktivne supstance u njenom sastavu će pomoći u smanjenju upale i ubrzanju procesa oporavka mišića.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group