Zdravlje & Fitnes - Fitness

Kako jahanje konja utiče na zdravlje ljudi

Jahanje je skup sport i ne mogu svi priuštiti trening ili potrebnu opremu i odeću.

Ipak, vredi pokušati jer jahanje konja ima brojne prednosti. Jahanje uključuje sva takmičenja u konjskim sportovima, uključujući i rekreativno jahanje.

Konj se u prošlosti koristio za transport i poljoprivredu. Trenutno je mehanizacija poljoprivrede i prevoznih sredstava promenila ovo stanje. Većina konja koristi se samo za rekreaciju ili za konjske trke.

Kada je reč o stilovima jahanja, moramo reći da ovo nije način na koji se konj kreće. Ovo je način na koji jahač koristi konja. Međutim, ukoliko koristite konje za rekrativno jahanje nije vam potrebno veliko znanje o vrstama i stilovima jahanja.

Jahanje konja je relativno teška stvar. Lakše je sprijateljiti se sa tim životinjama kada ste još mladi. Strah od jahanja konja obično nastaje strahom od konja - velikih i jakih životinja. Ipak, vredi ga slomiti, jer su konji zaista inteligentne i prijateljske životinje, a koristi od jahanja su ogromne.

Ako imate dete i pitate se da li je dobra ideja da svoje dete upoznate sa konjima i obradujete ih sa na nekoliko časova jahanja, onda mi odgovaramo: da! Mirni, uravnoteženi konji biraju se za časove jahanja. Instruktor je veoma blizak sa detetom tokom prvih časova. Obavezne su dečje kacige koje će vaše dete dobiti tokom nastave. Instruktor će takođe naučiti dete osnovnim bezbednosnim pravilima, tj. objasniti kako da se ponaša u prisustvu životinje, kako joj prići i šta treba izbegavati.

Prednosti jahanja konja

Sa konjima čovek postaje osetljiviji. Jahanje konja takođe pruža mnoga iskustva - zamislite preskakanje prirodnih prepreka, galopiranje obalom jezera ili tiha šetnja šumom ... Ovaj sport takođe jača mišiće - bedra, trbuh, ali i gornji deo tela. Na konju morate ispraviti leđa, što stvara refleks pravilnog držanja tela. Jahanje povoljno deluje na zglobove kuka. Jahanje konja koristi se u rehabilitaciji (hipoterapiji) mnogih bolesnih. Ovaj sport takođe ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni i respiratorni sistem. U poslednje vreme integracioni treninzi i radionice u društvu konja postali su moderne jer ljudi žele da se bolje upoznaju sa ovim životinjama. Konj savršeno oseti čovekovo raspoloženje, oseća njegovu nervozu ili nedostatak poverenja. Interakcijom sa konjima možete naučiti da prepoznajete svoje emocije i naučite ih kontrolisati.  

I pored mnogih prednosti i mentalnog opuštanja, ne možete zaboraviti neke od opasnosti ovog sporta. Da biste započeli jahanje konja, pre svega je važno da nema zdravstvenih kontraindikacija - na primer, ortopeda ili alergija na konjsku dlaku.

Takođe treba imati na umu da su konji prilično stidljive životinje, može ih uplašiti druga osoba ili pas. Postoji rizik od pada, zato je važno da nosite kacigu i odgovarajuću opremu. Uprkos ovoj zaštiti, i dalje možete da osetite posledice takvog pada - jahači imaju modrice ili prelome. Vredno je zapamtiti pravilno zagrevanje pre svakog jahanja, a bolovi u mišićima se često dešavaju početnicima i ne treba da vas plaše. Topla kupka i masaža mogu biti od koristi.

M.L.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group