Da li želite da živite duže? Obratite pažnju na ovu grupu mišića!

Kako merite snagu mišića?

Dizanje tegova i vežbe sa telesnom težinom svakako vam mogu dati ideju o vašoj snazi, ali postoji jednostavniji način da steknete osećaj snage mišića i ukupne kondicije: snaga stiska.

Snaga stiska se koristi kao važno merilo u istraživačkom okruženju već duže vreme i u kliničkoj praksi više od jedne decenije, i ostaje brz, lak i jeftin način za testiranje mišićne snage. Obično se meri mašinom koja se zove ručni dinamometar, koju možete pronaći na internetu ili u većini teretana.

Pored mišićne mase, poslednjih godina je utvrđeno da je snaga stiska pokazatelj ukupnog zdravlja. Povećana snaga mišića, o čemu svedoči jači stisak, povezana je sa boljim kardiovaskularnim zdravljem u velikim, globalnim studijama o populaciji.

„Znamo da je snaga stiska snažan pokazatelj i potencijalni biomarker starenja“, kaže za Rojters Bjorn Hajne Štrand sa Instituta za zdravlje i društvo Univerziteta u Oslu.

Stoga, vežbe koje održavaju mišićnu masu i snagu stiska postaju sve važnije kako starimo, kada gubitak mišića postaje češći, ali ne i neizbežan.

Kako ojačati stisak ruke?

Ne morate da idete u teretanu da biste poboljšali snagu stiska. Istraživanja su pokazala da oni koji vode aktivan način života, ne puše i imaju manji obim struka obično imaju veću snagu stiska.

Zanimljivo je da ishrana takođe igra važnu ulogu. Korejska studija iz 2016. godine otkrila je da starije odrasle osobe (preko 60) koje konzumiraju više omega-3, vlakana i vitamina C u svojoj ishrani imaju jači stisak ruke. Drugo istraživanje iz Indije otkrilo je da oni koji su uzimali suplemente koji sadrže kurkumu bogatu antioksidansima takođe imali veći ukupni nivo snage stiska, kao i povećan kapacitet dizanja težine i brže vreme oporavka nakon vežbanja.

I naravno, redovan trening otpora je ključan za održavanje snage stiska (i zdravlja vaših kostiju) kako starite. Vežbanje bilo koje ili svih mišićnih grupa će poboljšati vašu snagu, ali možete dodati i specifične vežbe za jačanje vašoj fitnes rutini, kao što je stiskanje teniske loptice, loptice za stres ili stiskanje peškira sa dve ruke.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group