Zdravlje & Fitnes - Fitness

Šta je zapravo aktivan oporavak nakon vežbanja?

Aktivno vežbanje zaslužuje aktivan odmor.

O čemu je reč? Može vam se činiti da je odmaranje na kauču nakon napornog vežbanja najbolji vid odmora koji možete da priuštite svojim mišićima. Međutim, fitnes stručnjaci tvrde da mišićima znatno više prija ako nastavite da se krećete i primenjujete takozvani aktivni oporavak.

Svaka vežba slabijeg intenziteta koju možete da radite dok su vam mišići još zagrejani, a koja vam ne predstavlja preveliki napor, računa se kao aktivan oporavak. Primena aktivnog odmora omogućava da krv, koja nosi kiseonik i druge hranljive materije, popravi mišiće bez prevelikog fizičkog opterećenja. Takođe, ako primenite aktivan oporavak, manje su sanše da ćete se suočiti sa upalom mišića.

Aktivan oporavak bi trebalo da primenjujete na primer sredom i nedeljom, ako vaš trening podrazumeva intenzivno vežbanje svih ostalih dana. Mogućnosti za aktivan vid oporavka su neverovatne, a neke od njih možete otkriti u našoj galeriji:

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group