Recepti

Napravite sami svoju omiljenu kafu koju pijete u kafiću

Ima nešto u tome da vas usluže omiljenom kafom dok sedite u svom omiljenom kafiću i kroz zatamnjena stakla posmatrate prilaznike.

Preko puta vas je vaša najbolja prijateljica, sunce je visoko na nebu, oseća se blagi povetarac i neka lagana muzika je u vazduhu. Savršenstvno. Međutim šta sad da uradimo kada nam je kretanje ograničeno, pa već dva meseca nismo popili omiljenu ledenu kafu?

Nedostaju vam njen miris i njen ukus. Zašto je onda ne biste napravili sami? Na pragu smo leta i ovo vrhunsko osveženje će vam sigurno popraviti raspoloženje. Ne postoji bolji način da započnete dan od užitka u šoljici omiljene kafe. A kako se približavaju sve veće vrućine, razumljivo je da nam treba pravo ledeno osveženje. Ukoliko niste do sad uspevali da verno iskopirate pravljenje vaše omiljene ledene kafe, evo nekoliko trikova koji će vam pomoći. Samo nekoliko koraka vas deli od vašeg savršenog ledenog užitka.

Šta će vam biti potrebno:
  1. mlin za kafu

  2. velika tegla ili staklena boca sa filterom i poklopcem

  3. krpa za ceđenje kafe od mikrovlakana

  4. gumene trake ili kopče (ako koristite krpu za ceđenje)

Postupak izrade:

Započinjete mlevenjem zrna kafe na krupnije komade. Kako ne biste svakog dana morali da meljete kafu, najbolje bi bilo da pri jednom mlevenju napravite nešto veću količinu. Za jednu količinu kojom ćete ispuniti teglu biće vam potrebno 5.5 kašika kafe (oko 82 g kafe) i oko 470ml vode. Pobrinite se da sva kafa bude potpoljena vodom. Mešajte dok sva ne ovlaži, jer u tome je poenta. Ne brinite oko toga što ista mestimično pluta po površini.

Ostavite kafu u teglici da prenoći u frižideru. Idealno vreme za to je od 12-24h. Izvadite kafu iz frižidera i procedite je uz pomoć krpe za ceđenje od mikrovlakana ili propustite kroz filter. Budite strpljivi i ne stiskajte krpu. Dopustite da gravitacija uradi svoje. Tako dobijenu smesu stavite u novu teglu i čuvajte u frižideru do novog korišćenja.

Posluženje:

1/2 šolje pripremljene smese i 1/2 šolje hladne vode, uz obavezno dodavanje leda, kao i mleka po želji. Vašu omiljenu kafu možete ukrasiti limunom ili svežom nanom.

Uživajte, zaslužili ste!

Ž.J.

Izvor: Hypebae

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group