Ujedi zmija kod pasa – sve što bi trebalo da znate

Svi psi, bilo mladi ili stariji, mogu da zadobiju ujede od zmija, a na tome najviše mogu da „zahvale“ svojoj radoznalosti.

Psi koji žive u domaćinstvima u ruralnim sredinama češće se susreću sa zmijama od onih koji žive u velikim gradovima. Kada je pas suviše radoznao ili tvrdoglav da bi ostavio na miru zmiju na koju naiđe, velike su šanse da će biti ugrizen. Ujedi neotrovnih zmija su bolni i mogu dovesti do infekcije, ali ujedi zmija otrovnica u roku od sat vremena mogu dovesti do smrti, zbog čega je neophodno da psa što pre odvedete veterinaru, ako ga ujede zmija.

SIMPTOMI I ZNACI DA JE PSA UJELA ZMIJA

Gusto pseće krzno pomaže u zaštiti psa od telesnih povreda, međutim ujedi zmija se najčešće javljaju na licu ili vratu, kada pas pokušava da uhvati zmiju. Ugriz neotrovne zmije ostaviće sitne tragove zuba na mestu ujeda u obliku potkovice. Ozbiljnost otrovnog ujeda zavisi od veličine psa u odnosu na zmiju, broja ugriza i koliko je otrova pri ujedu ubrizgano. Neke vrste otrova utiču na centralni nervni sistem i čine da pas tetura dok hoda, ima napade ili prestane da diše.

Takođe, pri ujedu može doći do crvenila ili krvarenja, a prvi znaci koji vam pokazuju da je psa ujela zmija su njegova uznemirenost, prekomerno dahtanje i proizvodnja prevelike količine pljuvačke. Nakon toga slede povraćanje, dijareja, kolaps, napadi, šok a neretko i paraliza, koja vodi do kome i smrti. Najčešći znak koji vam pokazuje da je ujed zmije u pitanju je jak otok na mestu ugriza koji obično skriva rane koje su pritom nastale. Vrlo lako ujed zmije možete pomešati sa ujedom pauka ili neke bube. Otrovi nekih zmija, menjaju boju mesa u roku od nekoliko minuta. U slučajevima kada sam ugriz nije opasan po život, neophodna je hitna veterinarska pomoć jer i on može napraviti nepovratnu štetu.

TRETMAN PRI UJEDU ZMIJE

Ako sumnjate da je vašeg psa ujela zmija, važno je da što pre potražite pomoć veterinara. Ukoliko možete na bezbedan način po sebe i svog ljubimca da ponesete i zmiju, to je poželjno radi njene identifikacije. U suprotnom dovoljna će biti i njena fotografija ili vaš detaljan opis. Ujedi zmija se tretiraju nakon što se identifikuje vrsta zmije, kao i karakteristike rana. Pas mora da dobije protivotrov u roku od 4-8h nakon ujeda.

Budući da ujed može da izazove otok potrebno je da psu skinete ogrlicu ili pojas da može lakše da diše. Budite spremni da svom psu pomognete prilikom disanja, ukoliko dođe do njegovog zastoja. Veterinar vam može objasniti kako se to radi.

Na putu do veterinara važno je da pas bude što mirniji, jer svaki pokret može ubrzati širenje otrova kroz krvotok. Dok ste u automobilu, pojačajte klima uređaj da maksimalno vazduh bude rashlađen kako bi se cirkulacija usporila. Nanesite pakovanje sa ledom direktno na ranu, pri čemu vam može poslužiti i smrznuto povrće. Držite na rani dok ne stignete do veterinara.

Ukoliko su tragovi ugriza vidljivi, isperite ih vodom ili obrišite vlažnom maramicom, kako bi što više otrova iscurilo iz tela. Postoje specijalne vakuum pumpe za izvlačenje otrova iz tela, koje eliminišu čak 30 % otrova ako se iskoriste odmah nakon ugriza, što povećava šanse za preživljavanjem psa.

Po pristizanju u veterinarsku ambulantu, psu će biti dat protivotrov, odnosno komercijalno proizveden serum koji neutrališe efekte ugriza zmija. Što više vi informacija date veterinaru, to će on biti u većoj mogućnosti da na bolji način pomogne vašem ljubimcu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group