Da li je bezbedno da pas pije vodu iz bazena?

Mnogima je od nas prva asocijacija na leto izležavanje kraj bazena.

Naravno, dok ne dođe vreme za odlazak na more. Ako imate sreću da u svom dvorištu imate otvoren bazen, sigurno ćete i svom psu dozvoliti da se rashladi u njemu. Mnogi psi obožavaju da plivaju i igraju se sa svojim vlasnicima u vodi. Međutim, šta se dešava ako vaš pas popije malo vode iz bazena?

Da li psi smeju da piju vodu koja se nalazi u bazenima?

Čak i najboljim plivačima se događa da nesvesno unesu malo vode iz bazena u svoj organizam. Ako je bazen dobro održavan i hemijski izbalansiran, smatra se da je generalno bezbedno i za ljude i za pse da nehotice progutaju malu količinu vode dok plivaju. Međutim, nije dobro namenski piti veću količinu vode iz bazena, pre svega zbog hemikalija i drugih toksina koji se u njemu nalaze. Nažalost, ne sluteći opasnost mnogi psi će piti vodu iz bazena, ako ožedne i nemaju u vidokrugu drugi izvor vode za piće. U tom slučaju može doći do različitih problema.

U hlorisanom bazenu

Gutanje prevelike količine hlorisane vode može dovesti do iritacija usta, jednjaka i želuca. Smatra se da je bezbedna količina hlora do 4ml po litru, kao i da u većini bazena ona iznosi od 1-3ml po litru. U teoriji, zvuči bezbedno, ali hlor nije jedino što se nalazi u vodi u bazenu. Hlor se u bazenu postepeno pretvara u hemikalije koje se zovu hloramini, a oni iritiraju kožu, oči i sluzokožu.

U bazenima sa slanom vodom

Bazeni sa slanom vodom i dalje u sebi sadrže manje količine hlora, tako da konzumiranje vode iz njih takođe može da izazove slične efekte kao i iz hlorisanih bazena. Pored hlora, ovi bazeni sadrže i so, a ona može dovesti do dijareje, povraćanja, dehidratacije i neuravnoteženosti elektrolita. Ovo je veći problem kada je okean u pitanju, nego bazeni sa slanom vodom, jer u njima ima manje soli.

Neuravnotežena voda u bazenu

Činjenica je da previše hemikalija u vodi može biti štetno za pse, ali isto tako i ako ih ima premalo to nije dobro. Razne vrste mikroskopskih bakterija dospevaju u vodu, bilo od ljudi, životinja ili iz okoline. Filtracija i hemijska ravnoteža se moraju stalno održavati kako bi voda bila bezbedna za sve. Nedovoljno tretirana voda u sebi može da sadrži bakterije, alge, parazite i druge štetne materije.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group