Sve što niste znali o Samojedu

Kada prvi put vidite mekano, slatko belo stvorenje koje veselo maše repom, postavlja se pitanje - "zašto se zove" Samojed "?

Prema jednoj verziji, ove životinje su se prvi put  pojavile na teritoriji Rusije, u Sibiru. U davna vremena Sibir je naseljen drevnim plemenom po imenu Samojed i otuda njihovo ime. Danas su Samojedi odani prijatelji i nežni kućni ljubimci.

Samojede je teško pomešati sa drugim vrstama pasa. Na prvom mestu je njihova predivna bela dlaka koja ima nekoliko važnih karakteristika.

Duga i gusta – podlaka Samojeda je veoma gusta, što im omogućava da održavaju toplotu, jer je pas prvobitno živeo na Uralu i Sibiru.

Bela boja - krajevi duge dlake mogu ponekad biti u srebrnoj nijansi.

Mane – dlaka bi trebalo da se češlja i održava tako da se stvori efekat kragne oko vrata. Rep takođe treba održavati jer celo telo mora da bude paperjasto.

Ovaj pas dostiže visinu od maksimalnih 60 centimetara. Ženke su obično nešto niže. Težina oba predstavnika varira od 20-26 kg. Nos u početku ima tamnu boju - braon ili crnu, ali Samojedi su gospodari zime tako da nos postaje svetliji na hladnom vremenu.

Oni koji žele Samojeda za kućnog ljubimca, moraju da znaju da oni ne mogu da budu sami. Ukoliko su dugo vremena sami oni postaju depresivni, bolesni i čak umiru. Dakle, pre nego što udomite Samojeda procenite svoje mogućnosti - da li možete da mu pružite dovoljno pažnje tokom dana.

Samojedi su veoma prijateljski raspoloženi psi i odlično se slažu sa drugim psima, pa čak i sa mačkama. Oni su veseli, aktivni, otvoreni za igru i druženje. Međutim, preterana radoznalost može ponekad doneti neke probleme vlasnicima. Ako su u kući prisutna deca, možete biti mirni, pas Samojed će biti najbolja dadilja na svetu.

Samojedi vremenom nisu izgubili lovački instinkt i savršeno prihvataju dresuru. Veoma su inteligentni i brzo im dosade monotone aktivnosti i igre.

Samojed voli slobodu, tako da je najbolje čuvati ovog psa u dvorištu. Ukoliko imate stan, onda će mu trebati svakodnevna intenzivna fizička aktivnost i dinamična šetnja.

Ako želite da vaš pas bude lep i sjajan, morate kupiti poseban češalj i češljati vašeg ljubimca najmanje tri puta nedeljno. Često kupanje nije neophodno, dovoljno je 3-4 puta godišnje, u suprotnom dlaka može da izgubi sjaj. Kao i druge vrste pasa, Samojed takođe zahteva periodično čišćenje zuba.

Ovaj pas voli meso i poželjno je hraniti ga govedinom, posnom teletinom ili živinom. Ove namirnice moraju biti zastupljene najmanje 30% u njegovoj ishrani. Kao poslasticu Samojed obožava teleće kosti ili komad suvog ražanog hleba. Vole i žumance, ali proteini mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije.

Psiholozi savetuju da ljudi koji pate od depresije, i podležni su stalnom stresu i promenama raspoloženja, komuniciraju sa Samojedom. Ova smešna i vesela životinja poboljšava raspoloženje, otklanja nesanicu i apatiju.

Ukoliko kupite Samojeda ovaj ljubimac će postati punopravni član porodice i odan prijatelj za ceo život.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group