Koje simptome kod psa nikada ne treba ignorisati

U današnjem tekstu ćemo vam objasniti kako da prepoznate simptome koji ukazuju na problem kod pasa i šta nakon toga da uradite...

Pas je najbolji čovekov prijatelj i dosta puta znamo da prepoznamo kada nešto nije u redu sa njim. Međutim, nekad se dešava da zanemarimo neke simptome misleći da su oni sasvim u redu. Pogledajte kako da ih prepoznate i na koji način da pomognete svom ljubimcu.

1. Gubitak apetita i težine

Često je gubitak apetita prvi znak postojanja bolesti kod životinja. Postoje mnogi razlozi zbog kojih vaš pas odbija da jede i nije gladan, ali to gladovanje može imaiti negativan uticaj na zdravlje u prvih 24 sata. Za male štence je ovaj slučaj još ozbiljniji.

Gubitak težine je rezultat negativnog kalorijskog balansa i može biti posledica anoreksije (gubitka apetita ili ako telo psa koristi ili eliminiše važne nutrijente iz ishrane brže nego što ih ponovo unese. Kada pas izgubi oko 10% od svoje normalne težine ovo je znak za uzbunu i da treba da posetite veterinara.

2. Letargija, ekstremni umor

Letargičan pas izgleda lenjo, tromo i nezainteresovano. Slabo reaguju na zvukove, znakove i ostale stimulanse iz njegove okoline-.

Letargija ili izmorenost je nespecifičan simptom koji može signalizirati nekoliko potencijalnih poremećaja, uključujući i neke koji su opasni po život. Ako je vaš pas letargičan preko 24 sata, odmah ga odvedite kod veterinara.

3. Kašalj

Kašljanje kod pasa, osim ako je u pitanju samo jedan ponovljen kašalj, generalno pokazuje na neki problem. Primeri uključuju moguće začepljenje dušnika, virusni kašalj (kennel cough), bronhitis, upalu pluća, bolest srčanog crva, probleme sa srcem ili postojanje tumora na plućima.

Svaki uzročnik kašljanja se mora ispitati i u većini slučajeva pravilno tretirati.

4. Povišena temperatura

Ako vaš pas ima povišenu temperaturu, to znači kao i kod ljudi, da se njegovo telo bori sa infekcijom. Normalna telesna temperatura kod pasa je između 38 i 39 stepeni. Ako vam se čini da vam je ljubimac topliji i da ima povišenu temperaturu, odvedite ga kod veterinara.

5. Problemi sa disanjem

Pas sa problemima u disanju će imati otežano disanje i kratak dah pri uzdisaju i izdisaju. Teškoće sa disanjem znači da tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Ovaj simptom uglavnom ide ruku uz ruku sa pojavom vode u plućima ili grudnoj šupljini koja dovodi do kratkog daha i kašljanja.

6. Problemi sa uriniranjem

Ovo uključuje neprijatan osećaj pri uriniranju, naprezanje i česte pokušaje sa malo uspeha. Ako vaš pas cvili dok vrši nuždu ili preterano liže taj deo, odvedite ga odmah kod veterinara,

7. Krvava stolica (dijareja) ,urin, izbljuvak

Svarena krv u izmetu psa izgleda kao crne fleke od katrana. Sveža krv u stolici ukazuje na krvarenje u debelom crevu ili rektumu. Obe situacije su jako ozbiljne i opasne, pa je odlazak kod veterinara obavezan.

Pojava krvi u urinu se naziva hematurija i može biti vidljiva okom ili mikroskopska. Postoji veći broj poremećaja koji izazivaju ovu pojavu, uključujući i blokadu u urinarnom traktu, bakterijsku infekciju i najgore - rak.

Krv i uzbljuvku može biti svetlo crvena (što znači da je sveža) ili u vidu taloga kafe (delimično svarena krv). I za ovu pojavu postoji mnogo razloga, od kojih su neki manji, a drugi vrlo opasni po život vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, ako primetite bilo kakvu promenu u ponašanju vašeg ljubimca ili u stolici i urinu - obratite se što pre svom veterinaru koji će znati šta tačno da uradite.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group