Zašto mačke vole da spavaju na nama

Neki vole kada mačka leži na njima, dok druge to nervira. Saznajte zašto uvek vole da se ugnezde na našim grudima, nogama ili stomaku...

Retko ko može odoleti ovim harizmatičnim životinjama. Mačke su bića koja su odomaćena kod ljudi još od davnina i danas se isto tako cene, doduše ne kao u Egiptu - poput bogova. Ali, da se vratimo na temu. Britanski naučnici su nedavno odlučili da saznaju zašto mačke uvek vole da se šćućure pored svojih vlasnika i došli su do ove tri teorije:

1. Toplota i isceliteljske sposobnosti

Mačke normalno imaju višu temperaturu tela od nas, pa im je logično potrebno više toplote da bi se ugrejale. Najviše toplote čovek izgubi preko glave, pa je možda to razlog zbog kojeg neke mačke u toku noći vole da legnu baš na našu glavu ili jastuk.

Pored toga, dugo se verovalo da mačke imaju isceliteljske moći. Te "nadprirodne" moći se mogu jednostavno objasniti. Naime, često je deo tela koji nas boli pod višom temperaturom, pa se zato mačke uvek tu "nacrtaju", kao da znaju da nas baš to mesto boli.

2. Neodoljiv miris

Miris vlasnika privlači njegove mačke. Mačke pogotovo vole miris žena kojima lepo miriše kosa, čak toliko da mogu početi da je ližu. Ipak, trebalo bi da budete oprezni, jer mačija pljuvačka može da sadrži prenosive bakterije koje mogu uticati na zdravlje vaše kože i kose.

3. Sigurnost

Kada je blizu vas i oseća vaš miris, vaša mačka se oseća udobnije i bezbednije. Često se dešava da dolazak gostiju uznemiri mačku i učini je depresivnom jer se ometa njena svakodnevna rutina, ali, zato će mačka ležati kod vas kako bi se osećala bezbednije.

Zato uvek dozvolite vašoj mački da spava na vama. Pored toga što će vas dodatno još ugrejati, umanjiće bol na bolnim mestima i smiriće vas njenim predenjem. Morate priznati da je divno maziti mekano stvorenje dok gledate televizor ili čitate knjigu.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group