6 zabluda o buvama

Buve su dosadni paraziti koje je jako teško istrebiti...

One napadaju ptice, sisare, ali znaju da napadnu i samog čoveka. Iako su postoje vekovima, ljudi i dalje nisu razrešili neke stvari što se tiče buva i smatraju da su neke stvari tačne - a nisu. Zato smo mi tu da vam pomognemo i da razrešimo ove zablude...

1.Ako se ljubimac ne češe to znači da nema buve

Tačno je da je prvi simptom da vaš ljubimac ima buve ako krene da se češe, ali to takođe ne znači da ih i no vašeg nema. Krzno vašeg ljubimca treba često da proveravate, da ga četkate, ali i da stavljate preparate protiv buva ili jednostavnu ogrlicu - za svaki slučaj.

2.Ljubimac dobija buve samo ako izađe napolje

Varate se ako mislite da je ovo tačno. Čak i ljubimci koji nikada ne izlaze napolje, npr. vaša mačka isto može da dobije buve. Pitate se kako? Buve su svuda, pogotovo ako je njihova “sezona.” Kako hodate, postoji verovatnoća da pokupite larve buva preko vaše obuće i tako da ih unesete u vaš dom.

3.Kada se jednom rešimo buva, problem je rešen zauvek

Ne čine buve samo velike, odrasle jedinke koje mi vidimo. One su samo pet posto od čitavog problema. Postoje različiti proizvodi koji se koriste u borbi protiv buva: neki ubijaju samo odrasle jedinke, a neki samo larve, tako da morate izabrati pravi proizvod za vašeg ljubimca. Takođe, ako imate dvorište - morate i njega da očistite od ove dosade.

4.Buva nema tokom zime

Jeste da buvama odgovara toplo vreme jer niske temperature ubijaju njihove jedinke, međutim tokom zime one mogu pronaći sigurno i toplo skrovište u vašem domu! One mogu i da hiberniraju dok se ne stvore povoljni uslovi, tj. dok se ne pojavi domaćin preko koga bi se hranile, tako da je čišćenje kuće preko cele godine neophodno.

5.Buve se najviše sakrivaju u tepisima

Nije tačno! Jaja i larve se sakrivaju svuda, ali bukvalno. U pločicama, drvenom podovima, posteljini, nameštaju, zavesama.. Svuda i nešta ih neće sprečiti u tome.

6.Ako je kuća čista, nema šanse da se buve nastane tu

Samo jedna buva je dovoljno da se pokrene čitava parazitska invazija, tako da samo usisavanje i ribanje nije potpuno rešenje. I da krenete da čistite, one su toliko brze da nećete stići da ih uklonite; jedna jedinka može da položi između 40 i 50 jaja dnevno. Raspitajte se kako možeteefikasno  da zaštitite dom od buva i zaustavite njihovo razmnožavanje.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group