Lenj, veran i naboran - engleski buldog

Engleski buldog svojim izgledom osvaja srca.

Engleski buldog je pravi nacionalni simbol Engleske. Ova vrsta kako joj i ime kaže, nastala je na području Velike Britanije još pre nekoliko vekova. Ovi divni psi su se koristili u dosta surove svrhe - za provociranje bikova. I ime nije slučajno - "Bull Dog".

Međutim, savremeni buldozi se razlikuju od svojih predaka - staroengleskih, koji više ne postoje u prirodi danas. Nekada su Buldozi bili vitki, a danas izgledaju smešno. Pas je prosečne veličine, ali je vrlo zdepast. Visoki su oko 40-45 cm, a njihova težina je 20-30 kg. Imaju veliko telo, ne dugo, njuška je velika, kratka i spljoštena - nos je u visini očiju, uši su male, rep kratak. Ono što odlikuje ove pse su nabori, koji su posebno izraženi u prednjem delu tela i glave.

Engleski buldog je neverovatno miran, pa čak i pravi lenjivac. Spor je, a ova osobina se može posmatrati kao značajna, jer daje sliku određene harizme. Ovaj pas je odan prijatelj i predivan pratilac koji uvek i svuda daje podršku svom vlasniku. Predstavnici rase su privrženi ljudima i zahtevaju pažnju. Promenu vlasnika Buldog jednostavno ne može da podnese i to smatra izdajom. Buldog je veliki ljubitelj dece, jer je i sam pomalo kao nespretno dete.Briga za ljubimca zahteva poštovanje sledećih pravila:

Ukoliko imate Buldoga nije potrebno da ga izvodite u duge šetnje, birajte kraće staze, jer pojačane aktivnosti su opasne i kontraindikovane. Ne treba izvoditi Buldoga po toplom vremenu, kako bi se izbeglo pregrevanje.

Engleski buldog ima glatku i kratku dlaku. Dovoljno je da dva puta nedeljno češljate svog ljubimca oštrom četkom.

Važno je da vodite brigu o njihovim naborima jer može doći do iritacije. Redovno ih obrišite vlažnom vatom, a onda suvom.

Kupanje treba da bude retko, prema potrebi, sa specijalnim šamponom. Česti tretmani vodom i upotreba sapuna mogu dovesti do oboljenja kože. Posle kupanja, pažljivo obrišite psa. Takođe, prljavština može da se ukloni vlažnom krpom.

Zahteva periodično čišćenje zuba (možete koristiti posebnu kost).

Hrana za pse treba prvenstveno da bude uravnotežena. Osnova ishrane su proteini (to je neophodno za mišiće sa kojima se suočava ogroman teret), ali je potrebno da dajete prednost niskokaloričnim namirnicama. Meso treba da se kuva, a njegov udeo u meniju je oko 30-40%. Takođe je poželjno hraniti Buldoga žitaricama, sirevima i povrćem. Prirodna hrana može biti zamenjena specijalizovanom hranom.


Buldozi žive 8-10 godina, ali nažalost, nemaju dobro zdravlje. Većina problema je u vezi sa fiziološkim karakteristikama.

Česte prehlade - Predstavnici rase imaju kratke disajne puteve.

Problemi sa disajnim organima.

Pregrevanje. Ovo je čest uzrok smrti Buldoga. Toplo i vlažno vreme je veoma opasno za ove životinje.

Kardiovaskularne bolesti - Značajna težina na malu veličinu tela je ogroman teret za srce. I zato ovi psi često pate od kardiovaskularnih bolesti.

Gojaznost - Ovi psi vode opušteni način života i vole da jedu, što često dovodi do brzog dobijanja na težini.

Očne bolesti kao što su konjunktivitis i dr.

Često postoje problemi sa zglobovima: uganuća, displazija.

Dermatološka oboljenja: alergijske reakcije, dermatitis, čak i akne.

Problemi sa sluhom, uključujući i gluvoću.

Ako Buldozi balave ili pate od nadutosti, znajte da je to sasvim normalno i ne zahteva pomoć.

Ukoliko odaberete Engleskog buldoga za prijatelja, on će vam odgovoriti s ljubavlju!

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group