Kako su pojedine rase pasa evoulirale

Danas možemo birati kakvog psa želimo da udomimo - malog, velikog, dugodlakog, kratkodlakog, različitih boja i sa različitom konstitucijom...

A kako je došlo do toga? Da li je čovek umešao prste u prirodni proces evolucije? Naravno da jeste. A kako je to na kraju ispalo, pokazaćemo vam u tekstu koji sledi, kao i na fotografijama iz naše galerije. Pogledajte...

1. Mops

Jedan od najpoželjnijih osobina kod „modernog“ mopsa je duplo uvrnuti rep. Ovo je u stvari genetski defekt koji je toliko opasan da može dovesti do paralize celog repa - a mopsovi u početku nosu imali takav rep. Takođe su dobili probleme sa respiratornim sistemom, otežano disanje, visok pritisak, rizik od pregrejavanja i dobijanja srčanog udara, dentalne probleme i probleme sa kožom kao što je dermatitis.

2.  Baset              

Baseti su se toliko selektivno uzgajali da je to uticalo na skraćivanje njihovih zanjih nogu, nepotrebno produživanje ušiju i opuštenije oči koje su sklone određenim psećim infekcijama kao što su entropija i ektoprija. Baseti danas imaju i višak kože, koju ranije nisu imali, niti im je bila potrebna.

3. Nemački ovčar/vučjak

Nemački ovčari su originalni bili psi srednje - visine bez nagiba kičme. Danas imaju kraće zadnje noge u odnosu na prednje i teži su za oko 15 kilograma nego što su pre bili. Nekada su nemački ovčari mogli da preskoče zid od čak 2 i po metra.

4. Engleski buldog

Ako jedna rasa može da pokaže kako selektivno uzgajanje može nekad da „ode po zlu“ onda je to Engleski buldog. Ova rasa je podložna skoro svakom zdravstvenom problemu koji pas može da ima. Prosečni životni vek Engleskog buldoga je oko 6,25 godina prema studijama iz 2004. Zbog njihove građe parenje i rađanje je skoro nemoguće bez veterinarske pomoći.

5. Bul terijer

Bul terijeri su nekada bili atletski građeni, sa izbačenim grudnim košom i uskim strukom. Zbog selektivnog uzgajanja bul terijeri imaju izdefrmisanu lobanju, probleme sa kožom i zubima i skoni su mentalnom poremećaju - opsesivnom jurenju repa.

6. Jazavičar

Jazavičari su pre 100 godina imali kratke, ali funkcionalne noge i vrat im je bio proporcionalan sa njihovom veličinom. Od tad, uzgajani su tako da imaju duža leđa i vrat, isturene grudi i što kraće noge - da im stomaci još malo pa dodiruju tlo. Jazavičari imaju najveći rizik od dobijanja bolesti intervertebralnog (međupršljenskog) diska koja može da dovede do paralize. Takođe su skloni dvarfizmu (patuljastom rastu), progresivnoj atrofiji mrežnjače i mnogim problemima sa nogama.

7. Bokser

Bokserima je njuška spljoštena selektivnim uzgajanjem, jer takva nije bila pre 100 godina. Takođe se tokom godina njuška Boksera podigla malo i na gore. Bokseri imaju problema sa disanjem, kao i kontolisanjem telesne temperature zbog čega imaju ekstremna ograničenja kad su u pitanju njihove fizičke sposobnosti.

8. Bernardinac

Pas koji je nekada bio radnički pas - više to nije; zbog problema sa pregrejavanjem. Danas je njegova veličina veća u odnosu na nekadašnju, njuška je spljoštenija i ima višak kože. Zbog veličine su podložni displaziji kukova i laktova. Vlasnici ovog psa takođe moraju imati na umu da su podložni i kardiomiopatiji (uvećanje srca), kao i dobijanju kancera.

9. Doberman

Dobermani su isto rasa psa koja je podložna kardiomiopatiji. Podložni su i nestabilnosti cervikalne kičme, što je izazvano malformacijom jednog od vratnih pršljenova koji može dovesti do preterano visokog pritiska na kičmenu moždinu. Ova pojava izaziva slabost u leđima i manjak koordinacije u zadnjem delu tela.

A šta vi mislite o ovome? Da li je čovek pogrešio što se mešao u prirodu ili ne?

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group