Sve što trebate da znate o sadnji jesenjih biljaka u žardinjere

Žardinjere, ti prelepi komadi spoljašnjeg dekora, ne samo da ukrašavaju terase kafića i ulice, već često pronalaze svoje mesto i u našim domovima.

One su postale sinonim za uređenje prostora (ne samo cvećem već sve češće i začinskim biljem) i sa svojom dugom tradicijom, dominiraju gradovima širom sveta. Međutim, odabir između direktne sadnje u tlo i upotrebe žardinjera može da napravi razliku u razvoju biljaka i ukupnom estetskom doživljaju.

Dakle, pre nego što se posvetite sadnji u žardinjere, koristan savet je da pažljivo planirate raspored biljaka. Ovo će vam pomoći da vizualizujete kako će žardinjera izgledati kada biljke narastu.

Pre same sadnje, potrebno je pregledati biljke i ukloniti izdanke koji su previše narasli ili one delove koji su oštećeni. Ovaj korak osigurava da će biljke imati dovoljno prostora za zdrav rast.

Kada je reč o samoj sadnji, nakon što postavite biljke u žardinjeru, važno je da ih dobro zalijete. Voda koju koristite za zalivanje može biti obogaćena specifičnim gnojivom za početni razvoj korena, što će dodatno podsticati biljke da rastu snažno i zdravo.

Jedan od ključnih faktora za uspešan razvoj biljaka u žardinjerama je priprema dna sadne jame. Ovo područje treba pažljivo pripremiti, dodajući kompost ili prirodno đubrivo za obogaćivanje zemlje. Stručnjaci često preporučuju stajsko đubrivo kao najpogodniji izbor za brz i potpun razvoj korena biljaka.

Važna razlika između sadnje biljaka u žardinjerama i direktno u vrtu je supstrat. U žardinjerama, koristimo plodni supstrat koji je već rastresit i koji nam omogućava veću kontrolu nad zemljom i sadnjom. S druge strane, priprema sadnih jama za direktnu sadnju u vrtu zahteva više pažnje i odgovarajuće dimenzije.

Prilikom presađivanja biljaka u žardinjere, važno je ukloniti odrvenele delove korena, što će omogućiti biljkama da razviju novo, sveže korenje. Stari deo korena se pažljivo uklanja kako bi se stvorio prostor za zdrav rast.

Održavanje biljaka u žardinjerama zahteva pažnju, zalivanje, i redovno praćenje njihovog razvoja. Pravilna briga o biljkama će osigurati da vaše žardinjere budu ispunjene bojom i životom, stvarajući prelepe kutke prirodne lepote u vašem domu ili oko njega.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group