Neobuzdane baštice su hit ove sezone

Ne morate da bežite u šumu ili da skupo plaćate letovanje u nekom zabačenom morskom zalivu kako biste na trenutak osetili tu neobuzdanu energiju divljine.

Ono što danas nazivamo netaknutom prirodom možda i nije baš adekvatan pojam za većinu egzotičnih mesta sa reklama, ali vam zato niko ne može zabraniti da ovakvo jedno netaknuto mesto izgradite u okviru svog dvorišta.

Upravo su baštice neformalnog tipa iliti “božanstveno opušteni” vrtovi apsolutni hit kada je leto 2021. u pitanju. Zašto je to tako, pitaćete se. Pa, za početak, verovatno zato što smo već drugu godinu zaredom u konstantnom strahu od bolesti.

Sasvim logično – kad god je pod stresom (čitajte: uplašen za svoje i zdravlje svojih najmilijih) čovek svesno ili nesvesno traži pomoć od Majke Prirode. Tako ne čudi što se svaki zrak Sunca sada maksimalno koristi za prikupljanje zaliha vitamina D, što se sve više okrećemo ispijanju čajeva, što bežimo iz gužve kako bismo na kratko skinuli maske i nadisali se svežeg vazduha...

U tom smislu, bašte i vrtovi su postali idealan prostor za spajanje lepog i praktičnog, a zahvaljujući novom “neobuzdanom” trendu – ne morate se čak mnogo ni namučiti. Za početak je dovoljno da dopustite svom dvorištu da cveta.

Da, dobro ste čuli – obnovite svoje stare biljke, krenite sa sadnjom novih (kako bi stigle taman na vreme za leto), i kombinujte sve što vam padne na pamet. Iako su godinama unazad bela i ljubičasta bile najtraženije kada je kolorit u pitanju, ove godine zaista nemate razloga za neku preveliku okupaciju time. Važno je “samo” da se vidi raskoš na svakom koraku.

Visina ili širina? Opet apsolutno nebitno, lepota divljine koju želite da simulirate, i jeste u tome da je svakoj biljci dozvoljeno da nađe svoje mesto u ekipi. Baštu slobodno možete podeliti u par nejednakih delova pa tako sebi ostaviti prostor za ispijanje kafe ili ćaskanje sa prijateljima, dok neki drugi prostor (ukoliko to veličina placa dozvoljava) možete nameniti za neko posebno dekorisanje (tipa male stepenice koje vode do fontane ili tome slično).

Kao i obično, savet je da se slobodno poigrate sa baštenskim nameštajem, ali opet imajte na umu efekat koji želite da postignete – neka fina drvena klupa ili ljuljaška će biti sasvim ok.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group