Nega orhideja: kako da vam ovaj predivan cvet ne uvene

Više slika

Više slika

Orhideja je delikatan, elegatan i ženstven cvet, ali i prilično zahtevan kada je u pitanju nega i održavanje...

Često se dešava da ljudima odmah nakon par dana od kupovine orhidje, njeni listovi počnu da se suše i opadaju. Ne očajavajte jer možete na vreme sprečiti njeno trulenje i produžiti njen “životni vek”. Potrebno je da uvrstite nekoliko rutina u njeno održavanje i sigurno će vam ova prelepa bilja trajati duže.

1. Terakota saksije

Cvećari se kunu u terakota saksije koje su najbolje za sve biljke zbog svoje mogućnosti propuštanja vazduha. Pošto su u većini slučajeva namenjene za dekoraciju, orhideje se često stavljaju u razne ukrasne saksije koje ne pružaju dovoljan protok vazduha i samim tim ubrzavaju njeno propadanje. Kupite saksiju od terakote i u nju stavite orihideju koju ste prethodno stavili u keramičku vazu. Pazite na prostor između vaze i saksije koje mora da postoji radi protoka vazduha. Izbegavajte presađivanje jer orhideje ne podnose dobro taj šok.

2. Jutarnja svetlost

Savršeni koktel svetlosti je dovoljan da jedna orhideja bude srećna, a to ćete joj priuštiti ako je stavite blizu prozora do kojeg dopire dosta jutarnje sunčeve svetlosti. Čak i ako je to mesto kupatilo – bolje je da je držite tu jer će joj tu pogodovati. Svetlo ne sme da bude direktno – cvet stavite ili iza zavese ili malo iza prozora.

3. Zalivanje

Broj jedan negativac kada su u pitanju orhideje jeste preterano zalivanje. Prvo napunite flašu sa vodom koja je sobne temperature, a zatim sledeće korake:

- Držite saksiju iznad sudopere ili lavaboa;

- Jednako sipajte vodu preko površine zemlje, izbegavajući listove koji su skloni sušenju kada se pokvase. Sipajte je sve dok ne primetite da voda počinje da izbija iz zemlje u kojoj je orhideja.

- Sačekajte da voda potpuno iscuri iz rupa na dnu saksije;

- Kada budete uvereni da je sva voda iz zemlje izašla, ponovite postupak.

- Vratite cvet u terakota saksiju.

Ovaj postupak bi trebalo da se ponavlja na svakih sedam do deset dana. Proveravajte da li je zemlja suva, tako što ćete ubaciti prst u nju – ako nije, vreme je za duplo “zalivanje”.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group