Baštenski prostor koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Predstavljamo vam ideje za dizajn bašte koje će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj otvoreni prostor.

Bez obzira na to da li započinjete projekat uređenja bašte od nule ili samo želite da prilagodite postojeći prostor, postoje različiti načini da vaš spoljašnji prostor bude veći, svetliji i privatniji. To uključuje korišćenje boje za sakrivanje ili stvaranje obeležja ograde ili zida, pravljenje zakrivljenog travnjaka kako bi vaš prostor izgledao veći i korišćenje ostalih dizajnerskih elemenata koji će vam pomoći da stvorite opuštajući, miran prostor.

Imate malu baštu ili "nezgodan" prostor za koji smatrate da ga je nemoguće pretvoriti u udobnu oazu? Pre nego što se obeshrabrite, poslušajte savete stručnjaka koji kažu: bez obzira na veličinu ili osnovni raspored bašte, postoji mnogo načina da svoje dvorište transformišete u živahan, višenamenski prostor koji dobro izgleda i u kome je ugodno boraviti. 

Za početak, zidovi i ograde obojeni u blede boje će odmah pomoći da se vaša bašta oseća većom i svetlijom. Za zidove od cigle možete koristiti tradicionalnu šemu boja, dok se ograde mogu transformisati nekom bojom za drvo na otvorenom. Blede granice će takođe pomoći da svoje omiljene biljke istaknete na najbolji mogući način.

Žive ograde su dobar način da svojoj bašti date malo privatnostiphoto: desiretoinspire

Ukoliko spadate u red onih koji više cene raskošno zelenilo u dvorištu, žive ograde mogu biti idealno rešenje. Primarna funkcija živih ograda je da označe granice bašte, ali one mogu biti i ukrasne karakteristike same po sebi. Visoke ili niske, prave ili zakrivljene, formalne ili neformalne, široke ili uske, listopadne ili zimzelene - postoji toliko mnogo opcija za biranje.

Granice bašte ne moraju da prate stvarne granice vašeg imanja, već se mogu osloniti na zonu travnjaka koji se, primera radi, nalazi u sredini bašte. Isto tako, staze ne moraju da prate ravne linije: pokušajte sa mekim krivinama i vijugavim oblicima koji će sami napraviti ukrasne karakteristike, ali takođe definisati ivice vaših cvetnih zasada.

Kad smo već kod travnjaka, važno je pomenuti da kružni travnjaci privlače pogled ka centru bašte i čine ga većim jer se čini da se granice guraju u svim pravcima. Ukoliko su pritom i ivice travnjaka zaklonjene biljkama i cvećem - možete smatrati da ste uspešno zavarali oči posmatrača. Ako imate dovoljno prostora, možete delimično preklopiti dva kružna travnjaka i time stvoriti dinamičniju sliku bašte koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Pergole, suncobrani i sve druge strukture pomažu da vaša bašta zablistaphoto: shutterstock

Slično tome, strukture poput pergola će same po sebi dodati interes i raznolikost pre nego što budu potpuno prekrivene svojim vernim pratiocima - biljkama penjačicama. Ujedno, svi elementi koji vam mogu pomoći da sebi i svojoj porodici stvorite udoban kutak za sedenje, sunčanje ili uživanje u prvoj jutarnjoj kafi, savršen su način za isticanje modernog baštenskog prostora na kome će vam svi pozavideti.

I na kraju, ako imate malu baštu sa popločanim dvorištem, stručnjaci savetuju da izaberete manje pločice (primera radi - od terakote), koje će odmah učiniti da prostor izgleda veće i toplije. Suprotno tome, veće ploče će umanjiti ionako malu terasu i samo učiniti da sve izgleda skučenije. Uzmite u obzir i boju pločica i uverite se da će ona upotpuniti postojeću ili buduću sadnju.

Dizajniranje savršene porodične bašte je zahtevan ali i lep zadatak koji celoj porodici daje šansu da unese malo svojih ideja u eksterijer. Zato, koji god stil da odaberete za svoje imanje, neka vam jedina misija bude dobra zabava!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group