Zašto žene imaju male grudi

Razvoj mlečnih žlezda je jedan od glavnih pokazatelja seksualnog razvoja.

Proces počinje kod devojčica starosti od 8-9 godina. Formiranje žlezda se uspostavlja u proseku za 4 godine, ali može da traje i do 18. godine. Ali, zašto su grudi male kod nekih žena, dok druge imaju veće grudi? Nekoliko faktora utiče na razvoj ženskih grudi.

Zašto žene imaju male grudi?

Žlezde koje proizvode mleko su otprilike iste veličine kod svih žena. To znači da je veličina dojke određena jedino količinom masnog tkiva ugrađenog u njoj. Zato punije devojke i žene, obično imaju veće grudi od vitkih devojaka. Pored toga, dimenzije se određuju faktorom nasleđa. Ukoliko sve žene u vašoj porodici imaju male grudi i vi ćete verovatno postati vlasnik grudi malih dimenzija.

Mala veličina grudi kod devojčica može biti zbog sledećih faktora:

Nedostatak estrogena u krvi - ovaj ženski hormon je odgovoran za rast grudi u adolescenciji. Stoga, ako se znatno smanjuje nivo estrogena, grudi ne mogu rasti uopšte.

Nedostatak hormona štitaste žlezde - devojke sa niskim nivoom hormona štitne žlezde često imaju male grudi.

Ostali hormonski poremećaji - retko se dešava da dođe do poremećaja u proces rasta dojke zbog disbalansa drugih hormona.

Naučnici su dokazali da je stalno prisustvo stresnim situacijama i da ozbiljna psihološka oštećenja negativno utiču na veličinu mlečnih žlezdi.

Zašto je jedna dojka manja od druge?

Postoji period u razvoju kada devojke primećuju da je jedna dojka manja od druge. U osnovi to je veoma primetno u periodu aktivnog rasta. Ako ja razlika mala, onda je to potpuno normalno, jer mnogi delovi našeg tela nisu simetrični. Isto tako, ne brinite kada jedna dojka postane malo manja nakon završetka laktacije.

Kako se nositi sa tim problemom?

Ako sve žene iz vaše porodice imaju male grudi i imate više od 21 godinu, prvi korak je da posetite ginekologa i endokrinologa. Lekar će ispitati vaše grudi i saznati da li postoji razlog za zabrinutost. U slučajevima kada su grudi zaista nedovoljno razvijene, treba uraditi neke analize:

    Ultrazvuk dojki;
    Ultrazvuk jajnika i materice;
    Ultrazvuk štitne žlezde;
    Test krvi na hormone.

Mlečne žlezde su različite veličine, a to je zbog pojedinih anatomskih karakteristika vašeg tela?

Ovaj problem se može rešiti samo hirurškom intervencijom. Za korekciju grudi obično se odlučuju devojke starije od 18 godina. Ove operacije se ne preporučuju kod žena koje još uvek nisu rađale.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group