Kako bezbedno odložiti menstruaciju?

Ko ne bi želeo da izbegne menstrualni ciklus na odmoru? Ili koja žena ne bi želela da to malo odloži kako bi izbegla dosadne simptome kao što su osetljivost grudi i nadimanje pre važnog događaja?

Ako pretražujete na internetu načine da prirodno odložite menstruaciju, verovatno ćete naići na mnoštvo ideja: od vežbanja do konzumiranja vode sa sirćetom. Ali da li neki od saveta funkcioniše? Pogledali smo istraživanje o prirodnom odlaganju ciklusa i izdvojili one koje bi mogli da funkcionišu – jer su podržani naukom – i načine koji vam verovatno neće pomoći.

Prirodni načini za odlaganje menstruacije

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se reklamira kao čudotvorni lek za akne, žgaravicu, pa čak i salo na stomaku. Neki od ovih tretmana su podržani naučnim istraživanjima, a neki nisu. Stoga nije ni čudo što mnogi zagovaraju njegovu upotrebu za menstrualne probleme kao što su bol ili nadimanje.

Ali kako se ispostavilo, ne postoji istraživanje koje bi podržalo upotrebu jabukovog sirćeta za odlaganje menstruacije. Jedino istraživanje koje se bavilo njegovim uticajem na menstruaciju je kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Ova studija je otkrila da sirće zapravo može izazvati menstruaciju kod žena koje nisu imale normalne, reproduktivne cikluse zbog šećera u krvi i hormonske neravnoteže. Ukratko, nema dokaza da sirće može zaustaviti menstruaciju.

Sočivo

Različiti izvori tvrde da konzumiranje sočiva u danima neposredno pre menstruacije može da je odloži. Ovi izvori predlažu da se sočivo kuva dok ne omekša, a zatim da se samelje u fini prah. Takođe možete jednostavno kupiti brašno od sočiva i konzumirati ga u smutiju ili supi.

Ne postoje istraživanja koja podržavaju ovu metodu, a dodatna vlakna mogu izazvati nelagodnost u stomaku i nadimanje.

Sok od limuna

Limunov sok, kao i jabukovo sirće, veoma je kisela hrana. Nije jasno zašto različiti izveštaji tvrde da agrumi mogu pomoći u zaustavljanju menstruacije. Takođe ne postoji istraživanje koje bi to podržalo. Pored toga, kisela hrana može iritirati zube, desni, usta, grlo, želudac i creva. Ako isprobate ovu tehniku, obavezno dodajte vodu sa limunom u čašu vode ili šoljicu nezaslađenog čaja.

Želatin

Postoje verovanja da rastvaranje želatina u toploj vodi i njegovo konzumiranje odlaže početak menstruacije za oko četiri sata. Nije jasno zašto se želatin promoviše kao prirodan način da se odloži početak menstruacije, a nema istraživanja koja bi to podržala. Konzumiranje velikih količina želatina može imati neke neželjene efekte, kao što su nadimanje ili probavne nelagodnosti.

Vežbanje

Prekomerno vežbanje može odložiti početak menstruacije. Žene sa intenzivnom fizičkom aktivnošću ili naporom u danima pre menstruacije mogu primetiti da ona ne počinje na vreme. Ovo može biti rezultat niske energije. Kada telo potroši veliki deo svoje energije i za vežbanje i za oporavak, možda neće imati rezerve energije za menstrualni ciklus. Međutim, ne postoji istraživanje koje bi podržalo upotrebu vežbi za namerno odlaganje menstruacije. Pokazalo se da je to samo neželjena posledica.

Neprirodni lekovi

Uprkos nedostatku dokaza za mnoge prirodne načine na koje žene pokušavaju da odlože menstruaciju, postoje neki neprirodni lekovi koji deluju.

Kontraceptivna pilula

Poznata kontraceptivna pilula je najsigurniji i najefikasniji način ne samo da odložite, već i da planirate kada će vam doći menstruacija. Kontraceptivne pilule ne izazivaju normalnu menstruaciju. Verovatno je to vrsta "lažnog perioda" uzrokovanog padom estrogena kada prestanete da uzimate pilulu. Ova vrsta lažnih menstruacija se obično ne javlja sve dok ne prestanete da ih uzimate i nivo hormona ne opadne (obično jednom mesečno tokom 7 dana pauze). Kontraceptivni efekat tableta je zbog hormona koji sprečavaju ovulaciju i menjaju sastav cervikalne sluzi.

Progesteronska pilula

Alternativa kontraceptivnoj piluli je uzimanje tableta progesterona nekoliko dana pre predstojeće menstruacije. Pilula koja sadrži noretisteron je pouzdana opcija. Noretindron (noretisteron) je lek na recept koji može odložiti početak menstruacije. Ovo je poželjna opcija, ako je odluka doneta u poslednjem trenutku i ne postoji vremenski okvir za dejstvo kontraceptivne pilule ili ako postoje medicinske kontraindikacije ili neželjeni efekti od uzimanja kontraceptivnih pilula.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group