Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Imate problema sa spavanjem – možda ne uzimate dovoljno magnezijuma

Da li je insomnija postala vaša realnost?

Ako ste ikad iskusili problem u vidu nedostatka sna, znate koliko ozbiljan može da bude. Otežano padanje u san, teško zadržavanje sna u kontinuitetu i generalna poteškoća sa opuštanjem mozga radi odmora, nisu zanemarljivi problemi. Možda ste već i koristili neke preparate na biljnoj bazi koji su obećavali učinkovitost, ali da li ste razmotrili nekad mogućnost da je problem u nedostatku magnezijuma?

Ovaj mineral igra važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama. Zadužen je za optimalno fukncionisanje metabolizma, regulaciju šećera u krvi, zdravlje kostiju, a između ostalog doprinosi funkciji živaca i mišića. I svakako, igra presudnu ulogu kada je san u pitanju. 

DA LI MAGNEZIJUM STVARNO MOŽE DA POBOLJŠA KVALITET SNA?

Prema poslednjim istraživanjima dokazano je da može. Pre svega, njegova uloga je u tome da vam omogućava uzimanje proteina i pretvaranje istih u hemikalije koje vam pomažu da se osećate pospano. Magnezijum pomaže i pri smirivanju nervnog sistema, podstičući njegovu efikasnost. Osim toga on opušta mišiće i živce zbog čega u velikoj meri doprinosi kvalitetu sna. Takođe magnezijum je odgovoran i za održavanje nivoa neurotransmitera koji su odgovorni za "isključivanje" budnosti.

KOJE SU DRUGE DOBROBITI MAGNEZIJUMA?

Magnezijum utiče na povećanje nivoa dopamina u telu, koji je odgovoran za vaše dobro raspoloženje. Takođe ukoliko patite od čestih migrena, magnezijum u velikoj meri može da ih olakša. Posebno je preporučljiv ženama koje pate od simptoma uzrokovanih PMSom.

KAKO MOŽE DOĆI DO GUBITKA MAGNEZIJUMA U ORGANIZMU?

Magnezijum se u najvećoj meri unosi u organizam putem ishrane. Osobe čija ishrana nije uravnotežena vrlo verovatno će iskusiti njegov nedostatak. Određene bolesti crevnog trakta i prečesta upotreba laksativa mogu dovesti do gubitka magnezijuma.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group