Doručak koji drži apetit pod kontrolom

Možda je mama ipak bila u pravu...

Prema novom istraživanju koje je objavio American Journal of Clinical Nutrition, doručak bogat proteinima može vam pomoći da kontrolišete svoj apetit i smanjite želju za grickanjem slatke ili masne hrane kasnije tokom dana.

Nedavna istraživanja pokazuju da jutarnji obrok sa puno proteina (35 grama u odnosu na standardni doručak od oko 13 grama) kontroliše apetit i smanjuje želju za grickanjem slatke ili masne hrane kasnije tokom dana. Razlog? Ako ne jedete kada se probudite – ili ako konzumirate slatke žitarice i mafine umesto proteina – vaši hormoni za kontrolu apetita, grelin i leptin, ne mogu da uspostave svoj odgovarajući kontraregulatorni ritam: rezultat – bićete gladni i jedva ćete čekati sledeći obrok koji će vas dovesti do prejadanja. Takve stvari i te kako mogu da utiču na pravilnu ishranu, pa i da nas polako dovedu do povećanja kilograma, a da ni ne primetimo.

Istraživači su otkrili da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem proteina povećava nivo sitosti i smanjuje aktivnost u delu mozga odgovornom za žudnju za hranom.

„Doručak bogat proteinima utiče na želju za hranom kasnije tokom dana, kada je veća verovatnoća da će ljudi konzumirati grickalice sa visokim sadržajem masti ili šećera“, rekao je jedan od istraživača u izjavi. „Ovi podaci sugerišu da je doručak bogat proteinima jedna od potencijalnih strategija za sprečavanje prejedanja i poboljšanje kvaliteta ishrane zamenom nezdravih grickalica visokokvalitetnom hranom za doručak.

Dobar izbor proteina za doručak uključuje: grčki jogurt, sveži sir, jaja, proteinske šejkove i ovsene pahuljice napravljene od nezaslađenog sojinog mleka i oraha.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group