5 dobrih razloga da kažete "da" postu

Post je praksa koja datira vekovima i igra centralnu ulogu u mnogim kulturama i religijama.

Ali pored svoje veze sa religijom, post je zapravo praksa koja je veoma korisna za naše zdravlje. U nastavku vam predstavljamo 5 dobrih razloga da kažete „da“.

Post se definiše kao uzdržavanje od svih ili određenih namirnica i/ili pića u određenom vremenskom periodu. Iako postoji mnogo različitih načina za post, većina tipova se izvodi u periodu od 24-72 sata.

Intermitentni post ili povremeni post ((intermittent fasting ili IF)) znači ograničavanje unosa kalorija za određeni vremenski period. Zasnovan je na tome kada treba jesti, a ne šta ne jesti. Evo 5 prednosti koje post pruža našem zdravlju, a koje takođe podržava nauka.

Post pomaže u kontroli težine

Ograničavanjem unosa kalorija i ubrzavanjem metabolizma, post može postati vaš saveznik u upravljanju težinom ili naporima za mršavljenje. U teoriji, uzdržavanje od određene hrane i pića trebalo bi da smanji ukupni unos kalorija, što bi moglo dovesti do povećanog gubitka težine tokom vremena.

Srodna istraživanja su otkrila da post može dovesti do većeg smanjenja telesne masti i abdominalne masti u poređenju sa stalnim ograničenjem kalorija.

Poboljšava funkciju mozga

Nekoliko studija je otkrilo da post može imati snažan uticaj na zdravlje mozga.

Srodna naučna studija pokazala je da je praksa intervalnog posta tokom 11 meseci poboljšala i funkciju mozga i strukturu mozga.

Post je dobar za vaše srce

Bolest srca se smatra vodećim uzrokom smrti širom sveta, što čini oko 31,5% smrtnih slučajeva širom sveta. Promena ishrane i načina života jedan je od najefikasnijih načina da smanjite rizik od srčanih oboljenja.

Neka istraživanja su otkrila da uključivanje posta u našu rutinu može biti posebno korisno kada je u pitanju zdravlje srca.

Post produžava očekivani životni vek

Nekoliko studija je pronašlo obećavajuće rezultate u vezi sa efektima posta na životni vek. Nekoliko studija navodi da bi post mogao biti efikasan u postizanju dugovečnosti.

Jača vaš imunitet

Dok je akutna upala normalan imuni proces koji se koristi za borbu protiv infekcije, hronična upala može imati ozbiljne zdravstvene posledice.

Istraživanja pokazuju da zapaljenje može biti uključeno u razvoj hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i reumatoidni artritis. Naučne studije su otkrile da post može pomoći u smanjenju nivoa upale i unapređenju zdravlja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group