Zdravlje & Fitnes - Fitness

Postepeni vodič: kako savladati sklekove

Ništa što je vredno, nije jednostavno, pa tako ni vežbanje.

Zloglasni sklekovi, kao da su predviđeni samo za one najhrabrije, najsnažnije i istinski rešene da izgledaju fit. Svi smo prošli kroz sličan scenario u kom trener pred vas na polovini vežbanja, kada ste već izgubili pola svoje snage, izvuče kec iz rukava u vidu, ni manje ni više nego – sklekova. Dva ste možda i u stanju da uradite, ali više od toga, realno – ne. Ako izdržite još dva, bolovi u leđima počinju, ruke krenu da se tresu, a zglobovi kao da gube svoju funkciju.

Sklekovi zahtevaju veliku snagu i uključuju mnogo različitih mišićnih grupa. Tricepsi, rameni pojas, donji deo leđa, bokovi, stomačni mišići, pa čak i pete daju svoj doprinos. Nije ni čudo što se baš sklekovi nalaze na omraženoj listi najzahtevnijih vežbi. Kada se u stavu skleka podižete od zemlje, vi zapravo uzdižete čak 65% svog tela, a to je mnogo. Rame uz rame sa sklekovima su i zgibovi, kod kojih je situacija gotovo identična.

Sklekovi se baziraju na stabilnosti, i samim tim ako u predelu stomaka nemate trbušnjake, odnosno mišiće, nećete moći da održite pravilnu formu i izvedete ovu vežbu. Neminovno je u tom slučaju da će doći do savijanja leđa, spuštanja bokova i odustajanja. Šta uraditi u ovom slučaju?

Najbolji način da se približite pravilnom izvođenju sklekova jeste da povećate vašu snagu, ali postepeno. Dozvolite svojim mišićima da se naviknu na pokret koji vam je potreban kako biste izveli pravi sklek. Ne treba vam lični trener, pa čak ni teretana da biste to postigli. Sve što vam treba jeste nekoliko stepenica i svega par minuta vremena u toku dana.

Da biste započeli sa novim vidom vežbi stepenastih sklekova, potrebno vam je da pronađete svoju referentnu vrednost, odnosno da budete iskreni prema sebi po pitanju toga – gde stojite sa svojom snagom. Kada se oslonite rukama na stepenice, shvatićete da li ste previsoko ili prenisko zauzeli stav. Ukoliko je potrebno podiginite se na prste, kako biste leđa i noge držali u pravoj liniji. Što su stepenice više, biće vam lakše da izvedete sklek, jer je ugao između vašeg tela i zemlje veći. To bi značilo da podižete manje sopstvene težine. Kada pronađete dovoljno izazovan željeni nivo, kroz neko vreme ćete moći sa lakoćom da pređete na niži stepenik, sve dok ne stignete do poda i izvedete pravi sklek.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group