Sedentarni stil života nosi rizik od prerane smrti, evo kako ga možete umanjiti

Sedenje tokom većeg dela dana može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Nedavno istraživanje je pokazalo da čak i mala količina fizičke aktivnosti - samo 20 do 25 minuta dnevno - može značajno smanjiti rizik od smrti kod ljudi koji provode dugo vreme sedeći.

Ovaj pronalazak naglašava važnost redovnog vežbanja, jer sedentarni stil života može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, rak i preranu smrt.

Istraživanje je analiziralo podatke iz više zemalja i uključilo skoro 12.000 odraslih osoba starijih od 50 godina. Rezultati ukazuju da čak i 10 dodatnih minuta fizičke aktivnosti dnevno mogu značajno smanjiti rizik od smrti.

Preporučuje se da svakodnevno izdvojimo najmanje 20 do 25 minuta za vežbanje, ili da to rasporedimo u trajanju od 150 minuta nedeljno.

Ključ uspeha leži u kontinuiranom angažovanju i stvaranju prioriteta za fizičku aktivnost. Motivacija može doći iz praćenja napretka putem uređaja za praćenje aktivnosti.

Izbor vremena za vežbanje treba prilagoditi vlastitim preferencijama i dnevnim obavezama. Bilo da se radi o brzoj šetnji, vožnji bicikla, baštovanstvu ili igranju sa decom, postoji mnogo načina za postizanje umerene do energične fizičke aktivnosti, čak i u užurbanom ritmu savremenog života.

Ova studija naglašava da svaki napor prema redovnom vežbanju može pozitivno uticati na vaše zdravlje i smanjiti rizik od prerane smrti, čineći fizičku aktivnost ključem za duži i zdraviji život.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group