Da li je dobro trenirati tokom ciklusa?

Menstruacija je normalan fiziološki proces, a ne manifestacija bolesti.

Ipak, uoči kritičnih dana često se osećamo loše: postoje bolovi u stomaku, u donjem delu leđa i nogama, osećamo se umorno, imamo mučninu, probavne smetnje i glavobolje.

Tokom ovog perioda, telo trpi niz promena koje utiču na zdravlje. Metabolizam se usporava, temperatura tela pada, a znojenje se nasuprot tome, povećava. Pored toga, smanjen sadržaj hemoglobina u krvi i tkiva sakupljaju višak tečnosti.  Ali, da li su ove promene razlog da otkažete trening?

Većina ginekologa se slaže da umereno vežbanje može da poboljša stanje žena u kritičnim danima. Naravno, nije potrebno da idete u teretanu kad jedva ustajete iz kreveta. Na neki način, ciklus je stres za telo, tako da neke vrste opterećenja treba izbegavati.

Izbegavajte sve vežbe sa tegovima, jer opterećenje nije dobro tokom ciklusa, a takođe je neophodno da se smanji broj setova i ponavljanja dok obavljate druge vežbe, kao i njihov intenzitet.

Slušajte svoje telo tokom vežbanja. Slabost, vrtoglavica, mučnina, drhtanje u udovima i znojenje ukazuju da treba prestati sa treningom. Tokom ciklusa možete da hodate, šetate, trenirate jogu, pilates, trčite ili plivate.

Trening od pola sata će biti dovoljan da osetite olakšanje i da se otarasite bola i oticanja. Endorfin, koji se proizvodi u telu tokom vežbanja, poboljšaće vaše raspoloženje i energiju.

Na kraju, najvažnije pravilo tokom dana ciklusa je da idete u teretanu, bazen ili na stadion samo ako zaista želite da to uradite. Vežbe koje su iznuđene nisu efikasne i mogu dovesti do povreda.

Zdravlje treba uvek biti na prvom mestu i ništa se neće desiti ako ne trenirate nekoliko dana ili propustite trening tokom ovih dana u mesecu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group