Urme za mršavljenje: Da li ovo suvo voće pomaže da izgubite višak kilograma?

Ako pokušavate da smršate, slatkiši mogu biti vaš najveći neprijatelj. Ali, to zapravo nije slučaj kada je reč o ovim ukusnim malim suvim plodovima. Da li je dobro jesti urme za mršavljenje? Otkrivamo u nastavku.

Da li ste na dijeti i uveče žudite za šećerom? Svi smo bili u toj situaciji barem jednom. Imali ste svoj lep i ukusan ručak, a onda bam, 4 je popodne i sada želite da pojedete slatku užinu. Tada dobro dođu ove lepljive, slatke grickalice. Ali ako vam je rečeno da izbegavate urme kada pokušavate da smršate, verovatno ste sve vreme verovali u samo još jednu popularnu priču “nutricionista” i “stručnjaka” sa velikim brojem pratilaca, ali malim brojem diploma. Ostaje pitanje da li treba da jedete urme ukoliko pokušavate da izgubite višak kilograma?

Stare dobre urme, nedavno su postale poznate kao zdrava hrana, nakon što su godinama izbegavane zbog svog super slatkog ukusa. Uzgajane u tropskim regionima, urme su poznate po svojstvima jačanja imuniteta.

Sa visokim sadržajem kalijuma, gvožđa i vitamina poput B1, B2, A1 i C, urme imaju niz zdravstvenih prednosti, ali najbolja stvar kod njih je to što su odlične za gubitak težine. Evo zašto:

Visok sadržaj vlakana

Urme su bogate dijetalnim vlaknima, a znate šta kažu o vlaknastoj hrani, zar ne? Vlakna u urmama vas duže zadržava sitim i na taj način sprečava da grickate i dodatne užine posle obroka. Na ovaj način takođe ubrzavaju vaš metabolizam.

Visok sadržaj proteina

Pošto su bogate proteinima, urme su odlične za gubitak težine. Protein pomaže u održavanju zdrave mase i održavanju mišića jakim, što u velikoj meri doprinosi održavanju vaše težine pod kontrolom.

Visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina

Već znate da nisu sve masti loše. Nezasićene masne kiseline su primer zdravih masti koje se nalaze u urmama, a one pomažu u smanjenju upale, koja je povezana sa gojaznošću, insulinskom rezistencijom, dijabetesom i još mnogo toga.

Bogate su antioksidansima

Urme su bogate antioksidansima kao što su antocijanini, fenoli i karotenoidi, koji pomažu u izbacivanju toksina iz tela i podstiču metabolizam i varenje. Oni se bore protiv štetnih slobodnih radikala u telu i pomažu u borbi protiv stresa i upale. Sve ovo na kraju dovodi do gubitka težine.

Antidijabetička svojstva

Iako su urme bogate šećerom, to su prirodni šećeri koji drže nivo šećera u krvi pod kontrolom. Urme su bogate flavonoidima, saponinima i fenolima, koji stimulišu proizvodnju insulina u telu, dok takođe imaju i nizak glikemijski indeks, što znači da regulišu nivo šećera u krvi.

Koliko urmi treba da konzumirate za gubitak težine?

Iako su urme prepune zdravstvenih prednosti i odlične su za gubitak težine, morate zapamtiti da je umerenost ključ. U idealnom slučaju, trebalo bi da pojedete oko četiri do šest urmi dnevno, kako biste zadržali glad i zasitili svoje potrebe za slatkišima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group