Studija otkriva kako niskokalorična pića utiču na telesnu težinu

Studija objavljena u naučnom časopisu Obesity otkriva da li napici sa malo ili bez kalorija mogu da pomognu pri kontroli telesne težine.

Nedavno objavljena studija u prestižnom časopisu Obesity proučavala je konzumiranje niskokalorijskih i napitaka bez kalorija kod osoba koje su smanjile telesnu težinu i uspešno je održavaju, a uključene su u američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine (NWCR) osnovan da bi se proučavale karakteristike i ponašanje pojedinaca pri dugotrajnom uspešnom održavanju gubitka telesne težine.

Rezultati studije pokazali su da većina učesnika smatra da je promena navika kod konzumiranja napitaka korisna za gubitak telesne težine i njegovo održavanje. Najčešća i najvažnija promena, i kod smanjenja telesne težine i kod njenog održavanja posle toga, jeste veće konzumiranje vode, a za njom sledi smanjenje unosa napitaka sa standardnim brojem kalorija.

Pedeset osam odsto učesnika koji su održavali smanjenu telesnu težinu redovno je konzumiralo niskokalorijske i napitke bez kalorija, dok je 10 odsto njih redovno konzumiralo napitke zaslađene šećerom.

Glavnih pet razloga za izbor niskokalorijskih i napitaka bez kalorija bili su: ukus, gašenje žeđi, deo rutine, radi smanjenja kalorija i kao napitak uz obrok.

78 odsto učesnika koji su konzumirali niskokalorijske i napitke bez kalorija je reklo da smatra da im oni pomažu da kontrolišu ukupan unos hrane ili kalorija. Ovi rezultati govore da beskalorijski i niskokalorijski napici mogu da imaju važnu ulogu u programu kontrole telesne težine. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group