Nutricionista otkriva 5 razloga zašto ne gubite težinu

Iako obezbeđivanje dnevnog kalorijskog deficita doprinosi gubitku težine, postoje i drugi faktori i navike koji vas mogu lišiti željenog rezultata na vagi.

Koje greške najčešće pravite i sabotiraju vaš napor kada se čini da sve ide kako treba? 

Iako se trudite da unosite što manje kalorija, ne postižete rezultate koje biste želeli da vidite. Postoje neke navike kojih možda niste svesni, ali mogu biti glavni razlozi zbog kojih ne gubite težinu.

Svaki dan merite svoju težinu

Navika svakodnevnog (ili čak čestog) merenja može izgledati bezopasno, ali to je ogromna zamka. Svakodnevno korišćenje vage nije reprezentativno za našu stvarnu težinu iz jednostavnog razloga što se gubitak težine ne dešava u roku od 24 sata. Pored toga, distribucija telesnih tečnosti varira svakodnevno, što rezultira fiktivnom slikom telesne težine.  

Ne jedete sve svoje obroke (posebno doručak)

Gubitak težine se oslanja na stvaranje negativnog bilansa. Međutim, to ne znači da preskakanje obroka i post u potpunosti pomažu rezultatu. Uobičajeni obroci koji se preskaču su doručak i večera. Praćenje učestalosti obroka pomaže u regulisanju i apetita i nivoa šećera tokom dana. Takođe, na ovaj način se brzina metabolizma održava na visokom nivou.

Neadekvatna hidratacija

Prema istraživanjima, ispijanje 500 ml vode može povećati metabolizam za 30%. Efekat vode na metabolizam počinje 10 minuta nakon konzumiranja, dostiže vrhunac za 30-40 minuta i može trajati do 1 sat. Pored toga, glad i žeđ se često mešaju. Ukratko, pijenje vode tokom dana može ograničiti moguću žudnju za hranom i samim tim sprečiti unos nepotrebnih kalorija.

Ne spavate dovoljno

Gubitak težine se ne odnosi samo na ishranu i vežbanje, već i na druge svakodnevne navike tela, poput sna. Ukoliko nedovoljno i nekvalitetno spavate, remete se hormoni leptin, grelin i insulin, a ovi hormoni odgovorni su za osećaj gladi. Nivo magnezijuma u telu takođe u velikoj meri utiče na kvalitet sna. Namirnice bogate magnezijumom su bademi, banane, tofu i brokoli.

Težnja ka nerealnim ciljevima

Većinu vremena, početak dijetetskog programa za mršavljenje prati želja za brzim rezultatom. Očekivani i idealni gubitak težine je oko 1 kg nedeljno. Međutim, mnogi ljudi koji praktikuju dijete usvajaju intenzivne hipotermične programe od samog početka, stavljajući svoja tela u proces koji nije dovoljno održiv na duži rok. Telo takve situacije doživljava kao uslove preživljavanja i stresa i kao rezultat toga snižava bazalni metabolizam (BMR) mnogo više nego što se očekivalo da bi ga zaštitilo.

Da biste ostvarili svoje ciljeve i oslobodili se viška kilograma počnite tako što ćete postaviti jednostavne ciljeve koje ćete lako postići i pridržavajte se osnovnih pravila ishrane. Odatle, unapređenje opšteg načina života doprineće ne samo postizanju cilja, već i nesmetanom napredovanju ka njemu. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group