MIND Dijeta: Plan ishrane koji sprečava Alchajmerovu bolest

Kako izgleda dijeta koja štiti vaš mozak?

Postoji mnogo razloga da sledite određeni model ishrane. Na vrhu ovih nalazimo dva najpopularnija odgovora, a to su ništa drugo do gubitak težine i zaštita zdravlja od hroničnih bolesti. Naravno, gore navedeni ciljevi ishrane su direktno povezani jedni sa drugima, jer je održavanje zdrave težine obično ključ za izbegavanje nekoliko zdravstvenih problema.

Ali pored tela i njegovog dobrog stanja, važno je da se brinete o zdravlju uma kroz svoje izbore ishrane, štiteći i takođe jačajući svoj mozak. "MIND" dijeta je način ishrane koji ima za cilj usporavanje kognitivnog pada, obično blagog, ali i ozbiljnijeg problema s razmišljanjem i pamćenjem.

Šta je MIND dijeta i kako je povezana sa mediteranskom ishranom?

Akronim MIND obuhvata dva ključna modela ishrane koji snažno promovišu konzumaciju hrane za koju je dokazano da promoviše kognitivno zdravlje. To su mediteranska dijeta i dijeta Dash (dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije), koja ima za cilj i gubitak težine i uglavnom smanjenje krvnog pritiska.

U studiji iz 2015. godine, epidemiolog za ishranu Marta Kler Moris i njen tim u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Čikagu bavili su se vezom između hrane i kognitivnog opadanja i pozajmili koncepte iz mediteranske ishrane i DASH dijete – dve dijete zasnovane na vegetarijanskim opcijama – razvili su plan obroka sa blagodetima za mozak, koji su kasnije nazvali MIND dijeta.

Kako funkcioniše ova dijeta?

MIND dijeta se fokusira na konzumiranje biljne hrane i ograničavanje unosa životinjskih proizvoda i hrane bogate zasićenim mastima. Veliki je naglasak na jedenju bobičastog voća i zelenog lisnatog povrća.

Konzumiranje hrane bogate flavonoidima može značajno da koristi umu. Čini se da borovnice, kupine i jagode sprečavaju kognitivno starenje kod žena do 2,5 godine, prema studiji iz 2012.

Shodno tome, čini se da postoji veza između konzumiranja zelenog lisnatog povrća — kao što su kelj, spanać i prokelj — i sporijeg kognitivnog pada u vezi sa starenjem, prema studiji iz 2018. I bobičasto voće i lisnato povrće su bogati antioksidansima i mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa, dva glavna faktora Alchajmerove bolesti.

Šta uključuje MIND plan ishrane?

Namirnice kao što su:

  • Spanać, kelj, zelena salata, prokelj
  • Bademi, kikiriki, indijski oraščići
  • Jagode, borovnice, maline, kupine
  • Pasulj
  • Kinoa, ovas, smeđi pirinač, testenina i hleb od celog zrna
  • Losos, tunjevina, pastrmka
  • Piletina

1 dan

Doručak: Smoothie sa jagodom i bananom

Ručak: Sendvič sa piletinom na žaru na hlebu od celog zrna sa celerom i humusom

Večera: Kinoa sa čilijem i ćurećim hamburgerom

Dan 2

Doručak: Fritata sa spanaćem i čeri paradajzom

Ručak: Salata od kelja, kuvanog ili pečenog slanutka, spanaća, šargarepe, paprike, pečuraka, paradajza i preliv od maslinovog ulja.

Večera: testenina od celog zrna sa piletinom i pečenim brokolijem i zelena salata

3. dan

Doručak: Ovsena kaša sa bademovim mlekom, borovnicama i bademima

Ručak: losos na žaru sa dinstanim spanaćem i ⅓ šolje smeđeg pirinča

Večera: Salata sa spanaćem, jagodama, leblebijama, seckanim bademima, prelivom od maslinovog ulja i mala lepinja od integralnog brašna

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group