Zdravlje & Fitnes - Dijeta

Kako iskoristiti dan dijete kada možete sve jesti

Dan kada možete pojesti bilo šta, poznatiji kao "cheat day", možete iskoristiti za efikasnije gubljenje kilograma...

Jedva ste dočekali taj dan u nedelji kada se možete opustiti po pitanju hrane i pojesti nešto za čime ste žudeli čitavu nedelju. Naravno, zaslužili ste čokoladicu ili ukusnu picu nakon toliko napornih treninga i uzdržavanja. Ipak, na ovaj dan ne morate potpuno da se opustite. Možete pojesti nešto što volite, ali da ipak održite na neki način vašu dijetu.

Saznajte i kako...

Počnite dan sa porcijom skroba

Nakon što skuvate krompir, pirinač ili testeninu i sačekate da se ohladi, iz njih se oslabađaju ugljeni hidrati koji su poznatiji kao skrob - supstanca nalik na vlakna koju naše telo ne može da svari. Kako prolazi kroz naš sistem, on zauzima mesto u našem stomaku i čini nas sitim. Pored toga, dokazano je da 5% ugljenih hidrata iz namirica, koji su ustvari skrob, povećavaju sagorevanje kalorija za čak 20%.

Predlažemo da 12h pre vremena za obrok, pripremite krompir, testeninu ili pirinač i onda ih pojedete.

Kako da pripremite zdraviji hleb

Kako je beli hleb zabranjen za konzumiranje tokom dijete, sasvim je normalno da ćete ga upotrebiti na ovaj dan. Kako da napravite zdraviju opciju? Prvo ga zaledite, a zatim ga parčiće stavite u toster i to je sve. Na ovaj način ćete smanjiti glikemijski indeks hleba za čak 50%.

Izbegavajte konzerviranu hranu

Konzervirana hrana je prerađena hrana, a što je više hrana prerađenija, to je telo više pretvara u glukozu odnosno šećer.

U jednom istraživanju, u kome su učestvovale dve grupe ljudi, koristile su se dve vrste hrane - sa prerađenim sastojcima i sa svežim. U grupi u kojoj su ljudi jeli svežu hranu, procenat sagorevanja hrane tokom varenja i normalnih aktivnosti je bio za 50% viši. To znači da u potpunosti treba da izbegavate gotovu hranu iz konzervi i da je zamenite sa svežim namirnicama. Eksperimentišite i videćete da ćete se osećati bolje, čak i ako pojedete hranu koju ne smete.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group