Elektrošokovi kao oružje protiv gojaznosti

Dve žene izgubile su preko 5 kilograma dok su učestvovale u studiji koja je poslala električne šokove u deo mozga povezan sa žudnjom.

Robin Boldvin (58) i Lena Toli (48), koje obe pate od gojaznosti i poremećaja u prejedanju, isprobale su ekstremnu dijetu, pa čak i barijatrijsku operaciju, ali nisu mogle da se otarase viška kilograma.

Međutim, obe su pronašle svoj put ka uspehu tokom šestomesečnog kliničkog ispitivanja, u kom je maleni implant slao elektrošokove u hipotalamus, kako bi pomogao "razbijanju" misli o žudnjama za hranom, kako javlja New York Times.

„Mogla bih da odem u apoteku i da ne pomislim ni na sladoled“, rekla je Boldvin, koja je sama sebe opisala kao „punačko dete“, o razbijanju svoje loše navike da prolazi pored poslastičarnice na putu do apoteke. „Nije da uopšte ne razmišljam o hrani“, dodala je. "Ali ja više nisam osoba koja žudi."

Navodno je implant čak promenio i preferencije žena u hrani. Pre studije, Boldvin je žudela za slatkom hranom, ali sada više voli slanu. Toli je rekla da bi ponekad jela puter od kikirikija iz tegle, ali sada ne žudi za njim.

"To nije samokontrola", rekla je Toli. "Ja pravim bolje izbore." Međutim, ona i dalje izbegava hranu koja joj se ne dopada: „Ne želim da probam kelj, ne mogu da ga okusim".

Pilot studija - koja je objavljena u recenziranom časopisu Nature Medicine u avgustu - uglavnom je sprovedena kako bi se osiguralo da je implant bezbedan, ali njegovi obećavajući efekti su bili „zaista impresivni i uzbudljivi“, rekla je dr Kejsi Halpern, viši autor studije i vanredni profesor neurohirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji, u saopštenju za medije.

Nijedan od dva pacijenta nije prijavio nikakve neželjene efekte implanta, pri čemu jedna od njih više ne odgovara kriterijumima poremećaja prejedanja. Međutim, prerano je da lekari povezuju implant sa gubitkom težine, jer može doći do placebo efekta ili efekat može da nestane tokom vremena.

Toli i Boldvin će nastaviti da učestvuju u studiji još šest meseci, dok istraživači traže još četiri osobe da je isprobaju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group