Zdravlje & Fitnes - Dijeta

“Zone” dijeta – ishrana koja smanjuje upalne procese i kilograme

Od paleo do keto, postoji toliko različitih dijeta da ih je teško sve zapamtiti...

Ako ste jedna od onih osoba koje se muče sa viškom kilograma i isprobate različite dijete s vremena na vreme, možda će vam ova vrsta ishrane pomoći u postizanju vašeg cilja bez uticaja na zdravlje. Dijeta “Zona” je novi tip dijete koji se bazira na niskom unosu ugljenih hidrata i čiji efekat, pored smanjenja kilograma, utiče i na zapaljenske procese u organizmu.

Odlučili smo da istražimo ovu dijetu i saznamo da li je zaista efektna i zdrava za organizam:

Šta je dijeta ‘zona’?

Ova dijeta se bazira na niskom unosu ugljenih hidrata i balansiranoj ishrani čiji je cilj smanjivanje upalnih procesa u organizmu i kilograma. Kreirao ju je Beri Sirs, koji je napisao i objavio veliki broj knjiga o dijetama. Glavno pravilo je unošenje 30% proteina, 30% masti i 40% ugljenih hidrata, čiji odnos bi trebalo da ubrza metabolizam i smanji masti.

Kako izgleda?

Osobe koje su na ovoj dijeti treba da imaju tri obroka dnevno i 2 užine između njih, sa izvorom čistih proteina iz pilećih grudi ili lososa, izvorom ugljenih hidrata (uglavnom iz svežeg povrća) i mala količina zdravih masti, poput maslinovog ulja, avokada ili oraha. Žene bi trebalo da unose 1200 kalorija, a muškarci 1500.

Ne postoji limit u konzumiranju hrane, ali dijeta zabranjuje unos testenine, mahunarki i hleba, kao i voće i povrće koje imaju veliku količinu šećera – poput banana, šargarepa, kukuruza i suvog grožđa.

Da li je efektna?

Ne postoji dokaz da dijeta ‘zona’ ubrzava metabolizam i sagoreva veću količinu masti, ali je sigurno da ćete izgubiti kilograme ukoliko je pratite, zbog smanjenog unosa kalorija i izbegavanja namirnica koje generalno goje. Za veće efekte je potrebna, kao i u svakoj dijeti, fizička aktivnost. Nije štetna po zdravlje i može vam pomoći da se oslobodite loših navika kada je u pitanju ishrana.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group