NAJKALORIČNIJA JELA NA SVETU

Na prvu loptu, većina vas bi pomislilo da najkaloričnija hrana dolazi sa američkog tla. Ali, pogrešili bi ste! Nacionalna jela mnogih zemalja sveta veoma su kalorična, a nemaju apsolutno nikakve veze sa Amerikancima...

Predstavljamo vam neke od najkaloričnijih specijaliteta, a neki od njih mogu da se pronađu i u našem "komšiluku":

 

Zaboravite na dosadan, niskokaloričan doručak. U Španiji je običaj da se dan započne porcijom nečega, što bismo mogli da nazovemo i španskim uštipcima - njihovo veličanstvo ćurosi. Ovo pecivo je ubačeno u fritezu, slatko je a sadrži i cimet, a potom se umoči u toplu čokoladu. Razmislite o ovolikoj dozi šećera za dobro jutro.

 

Dve kašičice popuarnog krema Nutella sadrži oko 200 kalorija. A kada krem jedemo kašičicom ili prstom, pa nas to baš i ne zadovolji, posegnemo za palačinkama sa nutelom. Većina mesta gde se prodaje brza hrana imaju ove palačinke u ponudi, koje su veoma tanke, a potom na njih sleduje premaz od nutele.

 

Da li ste već čuli za stereotip da se žene u Francuskoj ne goje? Moramo da se zapitamo kako je to moguće, kada jedu jelo kao što je aligot. On je napravljen sa pire krompirom, puterom, pavlakom, lukom i topljenim sirom, a od svega toga je napravljen šlag. Samo jedna kašika ovoga sadrži 6 odsto preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti.

 

Nakon što u Škotskoj posegnete za pohovanom ribom i krompirom, kao logično nameće se pitanje i o tome, šta biste mogli da pojedete kao desert. Pohovanu "Mars" čokoladicu, naravno. Ko ne bi voleo čokoladicu, tako hrskavu i mirisnu? Odgovor je - kompanija koja pravi "Mars" čokoladice, jer smatraju da ovo baš i nije u skladu sa njihovim ciljem, da promovišu zdravu hranu.

 

Da li ste znali da jedna trardicionalna italijanska kalcone (calzone), sadrži isto testa koliko i pica servirana za četiri osobe? Ova vrsta pice je još nezdravija od originala. U kalconi, paradajz, mocarela i ostali tradicionalni pica sastojci, su “upakovani” i preklopljeni tako da se jedu lako i slasno.


Jesti iz tanjira je tako dosadno. Šta ako bi vam hrana bila servirana unutar hleba? I taj hleb napunjen istopljenim sirom? Gruzijci obožavaju ovaj specijalitet. Kačapuri je činija napravljena od hleba koja je napunjena topljenim sirom i zapečena jajima i puterom.

 

Jalebi je duboko prženo testo koje je potopljeno u šećerni sirup. Veoma je ukusno, a kada se pospe šećerom u prahu, ne možete da ga se zasitite.

 

Ramen je postao popularan poslednjih nekoliko godina. I to ne bilo kakav ramen, nego dehidrirane nudle. Ovde se radi o tradicionalnoj japanskoj supi, koja se sastoji od rezanaca u čorbi, zapečenim sa različitim vrstama mesa i povća. Supa bi trebalo da bude zdrava? Nažalost, čorba (često napravljena sa govedinom, mašću i uljem) je zaista jak kalorijski "udarac", iako rezanci nisu prženi.

 

Da li znate šta je stvarno loše po vas? Palmino ulje. Mala kašika sadrži 7 grama čiste, zasićene masnoće. Sastojci akare: Loptica napravljena od graška, duboko pržena u palminom ulju. Zatim se prži sa vatapom i karuruom (ljute paste napravljene od sušenih škampi, indijskog oraha i još palminog ulja).

 

Krompir je relativno zdrava namirnica. Ali, u rukama Kanađana, postaje putin (poutine) - pomfrit potopljen u sos i kajmak od "čedar" sira. Ovaj obrok je toliko popularan da je čak prodat Burger Kingu u Kanadi, gde je procenjeno da jelo ima 740 kalorija i 41 gram masti.

J.M.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group