Napravite domaći sok od zove i koprive

Recept za pravljenje sirupa od zove i koprive je jedan od starijih i sigurni smo da su ga pravile vaše bake i mame.

Odličan je tokom toplih letnjih dana, ali se može piti kad god, nezavisno od vremena jer je neverovatno ukusan. Pored toga je i zdrav jer sadrži koprivu koja je dobro poznata po svojim lekovitim svojstvima.

Za pripremu će vam trebati veće posude i staklene boce sa čepovima u koje ćete presipati dobijeni sirup.

Sastojci:

- 15 cvetova zove
- 15 stabljika koprive
- 3 litra vode
- 3kg šećera
- 40g limunske kiseline
- 2 limuna
- 1 grejpfrut

Priprema:

U jednu veliku posudu sipajte vodu, pa u nju dodajte prvo limunsku kiselinu, kriške limuna sa korom i isceđeni sok od grejpfruta. Dobro promešajte pa dodajte zovu i koprivu. Opet promešajte i stavite na tamno mesto 24 sata. Sledećeg dana procedite dobijeni sok, pa mu dodajte šečer i opet ostavite 24 sata da odstoji. Povremeno promešajte.

Nakon dva dana, sirup je spreman i možete da presuti u pripremljene, čiste staklene boce. Sirupi vam mogu trajati i do godinu dana ako se pravilno čuvaju - na hladnom i tamnom mestu.

Ovaj recept ima mere za sok od 4 litra, a vi ga naravno možete menjati po potrebi. Uzmite u obzir da na 10 svetova zove i koprive ide litar vode, kilo šećera i jedan limun, dok će vam za 100 cvetova biti potrebno 10 litara vode, 10kg šećera i 10 limuna.

Ukoliko volite gorči sok, možete dodati još jedan grejpfrut. Na taj način ćete dobiti sok poput tonika.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group