Zbog čega se mačka odjednom čudno ponaša?

Ako u svom domu imate jednu veselu mačku, onda sigurno znate koliko ove životinje mogu da budu nepredvidljive.

U jednom trenutku ona može mirno da prede na vašem krilu, a već sledećeg sa skoče i trči po kući kao da juri duha. Ove iznenadne eksplozije energije mogu biti zabavne za posmatranje, ali su u isto vreme i uznemirujuće za vlasnike mačaka. Iako je čudno mačije ponašanje duboko ukorenjeno kod većine mačaka, ponekad može da bude i pokazatelj problema u ponašanju ili medicinskih stanja.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi mačka odjednom mogla da se ponaša veoma čudno:

Predatorski instinkt je pokreće – Mačke su lovci, a kao predatori u divljini s vremena na vreme one mogu loviti instinktivno, bez obzira na to da li su gladne ili ne. Dakle, iako vaša mačka ne mora da lovi hranu, budući da joj je uredno servirate, ona i dalje može pokazivati svoje predatorske veštine. U njoj je poriv da juri, skače, napada i šunja se iza vaših leđa.

Noćni instinkt – Dosada i nedostatak aktivnosti u toku dana često dovode do toga da mačka bude prilično aktivna uveče. Mnoge mačke će ostati budne celu noć i vežbati svoje lovačke veštine, iako nemaju stvaran plen u svojoj okolini. Kućne mačke koje većinu vremena provode same u toku dana dok su njihovih vlasnici odsutni zbog posla, biće znatno aktivnije noću kada su im vlasnici kod kuće iako je to njihovo vreme za odmor.

Hiperaktivnost je krivac – Ponekad je zapravo reč o tome da imate hiperaktivnu mačku, koja negde mora da potroši višak svoje energije. Razmislite o tome koliko je često ostavljate samu? Da li ste joj obezbedili dovoljno igračaka za zabavu i da li provodite vreme u igri sa njom? Trebalo bi da imate na umu da je svakoj mački potrebna dnevna doza aktivnosti, a da se te aktivnosti moraju umnožiti ako imate hiperaktivnu mačku. Stubovi za grebanje i interaktivne igračke su dobar izbor za ovakve mačke. 

Prisustvo buva – Preosetljivost na buve može da dovede do toga da se mačka čudno ponaša, naročito ako su se larve razmnožile na mestima koja su mački teško dostupna za češanje. Osim buva, drugi paraziti poput krpelja i grinja, mogu izazvati sporadično češanje, lizanje i žvakanje delova tela.

Prisustvo štetočina u domaćinstvu – Razlog čudnog mačijeg ponašanja može biti rezultat pojave štetočina u vašem domu. To mogu biti miševi, stonoge, bubašvabe, pauci i druge bube koje neće dati mira vašoj ljubimici.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group