Kako kućni ljubimci podstiču razvijanje vrlina kod dece?

Naučno je dokazano da kućni ljubimci pozitivno utiču na razvoj dece!

I sami verovatno znate koliko deca opušteno izgledaju kada se igraju sa nekom životinjom i koliko generalno vole da su u njihovom društvu. Ljubimci, pogotovo psi ih drže aktivnim i uvek su tu da i njima, kao i nama ulepšaju dan i ispune vreme.

Kako je naučno dokazano da psi dobro utiču na razvijanje mentalnih, ali i fizičkih sposobnosti, dobro je znati na koje to vrline kućni ljubimci utiču, kod dece.

1. Poslušnost

Deca kopiraju svoje roditelje i tačno znaju kako oni uče njih, ali i svog kućnog ljubimca. Tako će isto i oni poželeti da nauče svog psa ili mačku da ih slušaju i da se lepo ponašaju. Možda će biti uspešni u tome, a možda i ne, ali će na ovaj način shvatiti da i oni treba da budu poslušni i više će slušati svoje roditelje.

2. Razvijanje bez stresa

Takođe je naučno dokazano da se tokom maženja kućnog ljubimca, nama, ali i životinjama ispušta u mozgu hormon sreće i ljubavi - oksitocin, koji nas smiruje, opušta i čini da se osećamo voljenim. Tako je isto kod dece - ljubimci ih smiruju i nude im osećaj sigurnosti. Samim tim će se razvijati bez stresa i izrasti u staložene osobe.

3. Odgovornost

Jeste da sva deca kada žele da imaju psa ili mačku obećaju da će se brinuti o njima sve vreme, pa na kraju sve padne na vas, međutim, uloga malog vlasnika će ih naučiti da budu odgovorniji prema nekim stvarima. Morate im od početka objasniti da psi i mačke zavise od nas i da im treba naša pomoć - sipanje hrane, menjanje vode i redovno izvođenje napolje (za pse). I ne treba da popuštate! Ako je dete reklo da će voditi računa, nemojte popustiti i izvesti psa ako njega mrzi ili mu se ide napolje sa drugarima, jer je obaveza - obaveza.

4. Više samopouzdanja

Samim prihvatanjem obaveze prema kućnom ljubimcu će dete učiniti odgovornim. Pored toga, ako dete bude svesno (uz pomoć hvaljenja od strane roditelja) da radi nešto lepo i da je uspešno u tom jedinom poslu koji ima - biće ponosno na sebe i imaće više samopouzdanja nego inače.

Naučite dete da voli životinje od malih nogu i biće vam zahvalno!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group