5 načina da se izborite sa rastom zuba vašeg psa

Više slika

Više slika

Kada dođe vreme, štenci kojima rastu zubi počeće da grizu sve što im je na dohvat šapa.

Štenci obično počnu da gube mlečne zube (u zavisnosti od rase) između dvanaest i šesnaest nedelja starosti. Dok im rastu stalni zubi, štenci počinju da grizu gotovo sve što im se nađe na putu u cilju da istraže svoje nove zube i umire iritirane desni.

Evo kako da sprečite uništavanje stvari po kući i pomognete psu da lakše prebrodi ovaj period.

1. Sklonite sve dragocenosti van dometa psa

Kako biste sprečili psa da nanosi štetu ili da se povredi, veoma je važno da pomerite stvari sa poda i niskih mesta. Takođe, ne zaboravite da osigurate kablove i žice, jer kao što znate, one mu mogu naneti povrede ogromnih razmera. Ukoliko niste u mogućnosti da ih sklonite sa poda, osigurajte ih plastičnim prekrivačima.

2. Nabavite mu igračke za žvakanje

Tako što ćete psu jednostavno kupiti igračke za žvakanje, on neće osećati potrebu da ide i grize stvari unaokolo. Ukoliko vaš pas nije zainteresovan za njih, možete ih prosto premazati uljem na kome ste prethodno pržili meso, ali je jako važno da ne preterate sa tim. Kako bi se interes vašeg psa održao povremeno možete menjati ukuse kojima ćete mu premazivati igračke. Šta god da koristite, najpre se uverite da je bezbedno po zdravlje vašeg psa.

3. Pored igračaka, dajte mu kocke leda

Ne samo da će mu kockice leda pomoći da se osveži, već će pomoći pri smanjenju otoka i umiriti iritaciju desni. Možete ostaviti kocke leda u činiju za vodu, pa će se na taj način vaš pas sam poslužiti kada oseti potrebu. Ukoliko je vaš pas mali i ne može da stavi kocku leda u usta, možete iskoristiti i mrvljeni led.

4. Masiranje desni

Iako to ne može svako da uradi, pojedini veterinari bi vam svakako preporučili da masirate desni vašem psu, kako biste mu pomogli da se reši otoka i iritacije. Ovo možete nežno učiniti dok mu jednostavno držite vilicu i lagano masirate i gornju i donju stranu nekoliko minuta dnevno.

5. Pobrinite se da vaš pas nastavi sa svakodnevnim aktivnostima

Ukoliko psu ne budete uskraćivali svakodnevne aktivnosti odvući ćete mu pažnju od iritiranih desni. Tako što ćete ga izvesti u šetnju ili ga pustiti da se istrči po dvorištu (dok ga budno posmatrate, naravno) učinićete da pas bude fokusiran na nešto drugo.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group