Kako da se pas i mačka zavole?

Nekome se jednostavno posreći da mu se psi i mačke od prvog trenutka vole, jedu zajedno, spavaju zajedno, igraju se... dok neko drugi mora da poradi na tome.

Za početak, postavite sebi prvo ova pitanja i najiskrenije odgovorite na njih:

  • Da li Vam je izuzetno stalo do toga da pod istim krovom imate i psa i mačku?
  • Da li ste osoba koja je spremna da se potpuno posveti tome?
  • Da li ste istrajni u onome što započnete?
  • Da li ste spremni na rad koji neće trenutno pokazati rezultate?
  • Da li imate 100% podršku i saradnju svojih ukućana?

Potrebno je neko vreme da se pas i mačka uopšte priviknu na to da onaj drugi postoji u istoj kući. Zbog toga ćete ih u početku držati razdvojene, u posebnim prostorijama. Bilo bi dobro da ove prostorije budu jedna uz drugu, kako bi pas i mačka mogli da se osete, uglavnom kroz prostor ispod vrata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Franklin (@_happyfrank_)

Mačka će se u početku sigurno držati podalje od vrata iza kojih je pas. S druge strane vrata, mnogi psi će pokušati da "kopanjem", lavežom ili skakanjem na vrata dođu do mačke sa druge strane. Za početak, naučite psa da vratima prilazi smireno i bez galame. Svako drugačije ponašanje, korigujte sa NE i psa sklonite od vrata.

Ako pas i mačka mirišu isto, pre će se navići da su članovi iste "grupe" i time će njihovo navikavanje proći brže i bezbolnije. Možete iskoristiti bilo kakvu kremu za ruke sa ekstratom vanile kako bi miris ostao na dlaci i mačke i psa. Ovu "mirisnu" kremu stavite na njuške, iza ušiju i oko repova.

Kad nervoza i ponekad agresija psa pređu u radoznalost (može se pokazati kao veselo mahanje repom i cviljenje kad je u blizini vrata) onda možete početi sa hranjenjem jednog i drugog tako što im činije sa hranom i vodom ostavite uz vrata i pustite da neko vreme jedu jedno kraj drugog (sa vratima između).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susan Maddin (@rokchik)

Kada pojedu par obroka na kratkom rastojanju, možete preći na drugi korak. Cilj ovog koraka je da psa učinite skoro nezainteresovanim za prisustvo i kretanje mačke. Velika većina pasa uopšte nije zainteresovana da ganja mačke niti da ih povredi na bilo koji način. Međutim, njihova veličina, pokazivanje zuba i kad su srećni i kad su besni i lavež, najčešće kod mačaka izaziva nagon da potrče i pobegnu.

Sve što je krzneno, dlakavo ili pernato i brzo se kreće, za većinu pasa momentalno postaje plen koji treba stići i uhvatiti, što kod mačke izaziva još jaču reakciju koja onda kod pasa izaziva još jaču  i tako dok neko nekoga ne povredi. Zato je potrebno naučiti psa da pri pojavi mačke ne kreće "u lov". U ovom koraku će vam biti potreban povodac.

Psa postavite da leži ili sedi, okrenut ka vama i pustite mačku iz sobe. U početku, svako okretanje glave psa prema mački, korigujete sa NE. Možete ga maziti i tepati mu, ali u svakom slučaju, nemojte dozvoliti da počne da trza glavom ka mački i da skače i laje. Ako se ovakvo ponašanje pojavi i ne smiri za par sekundi, onda je još uvek prerano i treba se vratiti na prethodni korak.

Kada se pas smiri i počne da polako okreće glavu ka mački, možete popustiti povodac i pustiti ga da se potpuno okrene ka njoj. Sve vreme ga mazite i blago mu govorite da je dobar pas, da ga volite i da je to vaša maca. Pažljivo posmatrajte svog psa i pokušajte da predvidite trenutak kad on želi da krene ka mački. Tad blago povucite povodac u nazad i recite NE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gracee (@gracee_and_jax)

Ako pas ustane i napravi korak ili dva, već ste propustili ovaj "pravi" trenutak i ništa od korekcije, morate se vratiti na korak pre ovog. Ovaj korak možete uvežbavati i dok napolju šetate psa na povocu prilikom nailaska bilo koje druge mačke. Kada dođe do trenutka da pas mirno posmatra mačku, ili još bolje, kad veselo maše repom i poziva na igru (spusti glavu na pod a rep izbaci visoko u vis), možete preći na sledeći korak.

Jedna od stvari koja većina pasa ne voli je da - neko drugi jede iz njihove činije. Zato ćete uraditi upravo to, pustićete mačku da jede iz činije vašeg psa i to pred njim. Sve radite isto kao u prethodnom koraku, samo što ovaj put u činiju psa sipate neku jako lepu i mirisnu hranu (oni prelivi za pse i mačke su vrlo efikasni za ovaj korak).

Sprečavajte i dalje psa da naglo kreće ka mački ili da pokazuje bilo kakvu agresiju ka njoj. Kada budete sigurni da nije mačka ta koja trenutno zanima Vašeg psa već sadržaj činije, možete polako pustiti psa (i dalje nemojte puštati povodac iz ruke!) da se približi činiji i počne da jede iz nje.

Što više vremena bude prolazilo, vaši pas i mačka će postajati sve bliži, spavaće zajedno, igrati se, jesti,.. ali ne bi bilo loše da vašoj mački obezbedite neko mesto gde će moći da par sati dnevno bude sama (orman, neka kutija ili neki mali prostor iza nameštaja u koji pas nemože da uđe), jer iako će vremenom ona zavoleti vašeg psa, biće joj neophodan neki samo njen prostor u kome će biti sama i bezbedna.

U ovome nema garancije, jer neki psi i neke mačke nikako ne mogu zajedno, ali vredi pokušati. Pas koji u svojoj kući spava sa mačkama, verovatno će nastaviti da juri druge mačke na ulici (jer nisu njegov čopor).

Ali, ako uspete u ovome, svaki sekund uloženog truda je zlata vredan.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group