Da li sfinks mačke vole vodu?

Na vrhu liste bezdlakih mačaka nalazi se svakako poznata rasa sfinks.

Iako na prvu ruku može izgledati malo čudno bez i jedne dlake na svom telu, ova mačka je zapravo vrlo umiljata i privržena svom vlasniku. Ono što je za nju karakteristično je prevelika osetljivost kože koja se javlja usled odsustva dlake, zbog čega je preporučljivo njeno držanje isključivo u kući. Ali, šta je sa ritualima kupanja ove vrste?

Možda ste naišli surfujući netom na neke zanimljive snimke ovih mačaka kako se igraju u kadi punoj sapunice. To je moglo da bude veliko iznenađenje, budući da mačke generalno nisu ljubitelji vode, obzirom da ne trpe mokro krzno na sebi koje im onemogućava da se lako kreću. Ali, budući da ova mačka nema krzno, da li je u redu pretpostaviti da voli vodu?

Naime, kao i većina mačaka sfinks mačke ne vole preterano vodu, ali budući da nemaju dlaku, kako bi njihova koža ostala zdrava one zahtevaju često kupanje i čišćenje. Samim tim, velika je retkost videti ovu rasu sa jakom averzijom prema vodi, jer se vlasnici ovih mačaka trude da ih od malih nogu naviknu na učestalo kupanje. Dakle, iako se ne može reći da obožavaju kupanje, sfinks mačke su naučile da ga tolerišu.

Važne stvari koje bi trebalo da znate o kupanju sfinks mačke

Dakle, jasno vam je da ove mačke nisu tipične kućne mačke koje imaju gusto i pahuljasto krzno. Zbog činjenice da ova rasa nema dlaku, ona zahteva poseban tretman kože. Kako nemaju krzno da ih zaštiti od hladnoće, niti rashladi u toku vrelih letnjih dana, sfinks mačke se oslanjaju na svoje vlasnike da im u tome pomognu. Osim toga, nedostatak dlake čini njihovu kožu masnom i znojavom, što znači da vrlo lako postaju pravi magnet za prljavštinu, prašinu i čestice polena.

Sfinks mačka zahteva kupanje najmanje jednom nedeljno, a veterinari preporučuju da nipošto ne koristite suviše vruću vodu tokom tog rituala, jer ona može dovesti do suvoće kože i opekotina. Potrebno je da pronađete medicinski šampon koji je posebno dizajniran za mačke bez dlake. Takođe, važno je da odabrani proizvod za kupanje bude bez mirisa, jer bi u suprotnom on mogao da odbije mačku.

Pored kupanja sfinks rasi je potreban i balzam za kožu, kako bi ona ostala meka, elastična i zdrava. Najbolje preporuke za proizvode za negu kože vaše mačke dobićete od svog veterinara.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group